Wat is Diëtetiek?

Diëtetiek

Voor een bekken in balans is het noodzakelijk dat er ook een balans is in je darmen. Voor een goede darmwerking hebben je darmen de juiste voeding nodig. Bij de behandeling van darmproblemen hanteren wij de vier V’s:

Darmen en de vier V’s

Voldoende eten: eet niet te weinig, maar ook niet overmatig.
Vezels: eet voldoende vezels om je darmen een plezier te doen. Vezels prikkelen de darmwand en stimuleren daarmee je darmwerking.
Vocht: vezels nemen veel vocht op, houd daar rekening mee!
Vet: vet is belangrijk, omdat het je darmwandcellen beschermt en vet maakt je ontlasting minder droog.

Diëtetiek en bekken

Onze diëtiste bekijkt samen met jou waar de mogelijkheden liggen binnen je huidige voedingspatroon. Zij richt zich vooral op klachten rond maag/darmen/buik. Ook voor het Fodmap-beperkt dieet kun je bij ons terecht. Dit dieet is speciaal voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

FODMAP dieet

Fodmap-beperkt dieet is een relatief nieuw dieet dat diëtisten bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gebruiken. Tot nu toe levert het goede resultaten. Het is geen afvaldieet maar een methode om erachter te komen welke stoffen mogelijk klachten veroorzaken. Een in maag- en darmziekten gespecialiseerde diëtist kan je daarbij het beste helpen.

Fodmap’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in je dunne darm. Daardoor komen ze in je dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de Fodmap’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af. Dit heet fermenteren. Hierbij kan gas vrijkomen waardoor je last kunt krijgen van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in je dunne en dikke darm. Tijdens het Fodmap-dieet laat je bepaalde Fodmap’s tijdelijk weg. Na het zogenoemde eliminatie-dieet van minimaal 6 weken bouw je de verschillende koolhydraten weer langzaam op. Zo kan de diëtist de oorzaak van je klachten achterhalen. Om te beoordelen of het dieet werkt, is het belangrijk dat je het dieet strikt volgt.

Worden deze kosten vergoed?

Voor het gemak hebben we ook even alle begrippen uit ons vakgebied voor je op een rijtje gezet. (bekijk de lijst)

Specialisten

Meer over Diëtetiek

Stap 1:

De eerste stap is een kennismaking. Ontdek via de Kennismaakscan wie wij zijn en hoe we werken. En bepaal of onze aanpak en omgeving bij jou passen. De scan is volledig anoniem en kost je maar een paar minuten.

Stap 2:

Is uit stap 1 gebleken dat we bij elkaar passen? Om goed te bepalen of we jou kunnen helpen, nemen we pre-anamnesescan af. Hier kun je je klachten aangeven, waarna wij een passende specialist zoeken met wie je een afspraak krijgt.

Stap 3:

Het is mogelijk om met jouw specialist af te spreken via je computer, tablet of mobiel dankzij videochatten. Zo hoef je niet te reizen naar ons centrum en kun je toch een specialist spreken. Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon live af te spreken op ons centrum.

Stap 4:

Nadat het duidelijk is wat je klachten zijn en we een helder behandelplan hebben gemaakt, is het tijd voor de behandeling zelf. Dit is het begin van een mooi proces!

Stap 5:

We plannen regelmatig een evaluatie in om te kijken hoe het gaat met je klachten en de gekozen behandelingen. We willen zien of we zo moeten doorgaan of dat er aanpassingen nodig zijn.

Voor mobiel, tablet of desktop

1
2
3
4
5
Kennismaak-scan
Pre-Anamnesescan
Econsult
Behandeling
Evaluatie