Alle begrippen op een rij
A
Anuskramp
Anuskramp is een pijnlijke kramp in de anus of de endeldarm.
B
Bacteriële vaginose
In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde soorten bacteriën gaan dan overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose. Een bacteriële vaginose kan veel onaangenaam ruikende, grijswitte afscheiding veroorzaken. Een bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa). Iedereen draagt deze bacteriën al op de huid en slijmvliezen. Je kunt jouw partner dus niet besmetten en je kunt ook niet door jouw partner besmet worden.
Balans training
Balans therapie wordt gegeven in de Redcord en op de balansbal. Er is een verschil tussen balans- en stabiliteitsoefeningen. Bij een balansoefening beweeg je niet. Het is de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Een stabiliteitsoefening is met bewegen. Hierbij is het wel de bedoeling om de balans te bewaren (en niet het evenwicht te verliezen). Dat kan met een balansbal gedaan worden.
Behandelplan
Wanneer wij alle onderzoeksgegevens hebben verzameld, bespreken we de uitkomsten en de behandelmogelijkheden. Daarna stellen we een behandelplan op. Dan weet u waar u aan toe bent en wat u van ons kunt verwachten. Aangezien wij in ons expertisecentrum nauw samenwerken met diverse specialismen kunnen we alle onderzoeken snel doen en kan uw behandeling kort daarna beginnen.
Bekken
Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Het bekken, de banden, de spieren, de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen een geheel en beïnvloeden elkaar.
Bekkenband
Een bekkenband is een stevige band die je extra ondersteuning kan geven als je last hebt van bekkenpijn of bekkenklachten. De band is gemaakt van stevige, elastische stof met clips of klittenband om hem vast te maken. Je draagt de band over je billen en onderrug, vlak onder je bekkenrand.
Bekkenbodem
Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Het bekken, de banden, de spieren, de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen een geheel en beïnvloeden elkaar. De bekkenbodem ondersteund de organen (blaas, baarmoeder en darmen) en zorgt dat we kunnen plassen, ontlasten en gemeenschap kunnen hebben. Door de bekkenbodem heen lopen bij de man twee ‘buizen’: de plasbuis en de anus. De vrouw heeft drie doorgangen door de bekkenbodem: de plasbuis, de vagina en de anus.
Bekkenbodemklachten
Bij bekkenbodemklachten gaat het om een uitgebreid gebied rondom het bekken. Daar horen onder andere de buik, de onderrug, alle spieren rond het bekken en de organen in het bekken bij. De aandoeningen zijn complex en alles is met elkaar verbonden.
Bekkenexpertisecentrum
Binnen ons centrum werken diverse zorgverleners op het gebied van bekkenfysiotherapie, manuele therapie, diëtetiek en seksuologie nauw met elkaar samen. Door samen te werken in één centrum, is kort intercollegiaal overleg mogelijk. Een gespecialiseerd centrum waar patiënten komen met klachten in en rondom het bekken, buik en lage rug.
Bekkenfysiotherapeut
Onderzoekt en behandelt lage rug en buik, bekken en bekkenbodemproblematiek en is gericht op het herstel van de balans (spieren en gewrichten) in en rondom het bekken icm orgaanfunctie. Geeft therapie hiervoor en adviezen. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De Bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen.
Belasting en belastbaarheid
Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. De signalen die het lichaam uitzendt, moeten serieus worden genomen. Daarnaast is het van belang een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om de spieren op sterkte te houden en spierzwakte te voorkomen. Rust kan van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van de klachten te voorkomen.
Bewustwording
Het allereerste wat belangrijk is om de klachten goed te analyseren is begrijpen wat normaal is. Binnen ons vakgebied valt dan te denken aan plassen, ontlasten, voeding en vochtinname.
Biofeedbacktherapie
Met de MAPLe kunnen we biofeedbacktherapie geven. Bij biofeedbacktherapie registreert de probe de spieractiviteit van de bekkenbodem. Hierbij wordt geen stroom gebruikt. De probe wordt met gel ingebracht in de vagina of de anus.
Brace
Een brace is een hulpmiddel, dat je aanbrengt om een lichaamsonderdeel te ondersteunen. De reden hiervoor kan gelegen zijn in een gebrek aan stabiliteit of stevigheid.
Buikdruk
De druk die ontstaat bij zwaar tillen in de buik en op je bekkenbodem, en/of in je hoofd is vast herkenbaar. Deze drukverhoging in buik- en bekkengebied noemen we de buikdrukverhoging: verhoging van de druk in de buik- en bekkenholte.
C
Constipatie
Verstopping van de ontlasting, ook wel obstipatie.
Consult
Een adviesgesprek of behandeling met een therapeut uit ons centrum.
CPPS
Chronische bekkenpijn wordt ook wel CPPS (Chronic Pelvic Pain Syndroom) genoemd. De klachten zijn dan al langer dan 3 maanden aanwezig.
D
Darmspoeling
Bij een darmspoeling wordt er door middel van water, de darmen gereinigd. Wanneer het niet mogelijk is om te ontlasten op de natuurlijke manier, kan darmspoelen een oplossing zijn. Bij een darmspoeling (anaal irrigatie) wordt lauwwarm water in het onderste deel van de dikke darm ingebracht. Het water activeert de natuurlijke legingsreflex van de darm. Na korte tijd stoot de darm het water en de ontlasting uit.
Darmverzakking
Een darmverzakking of rectocele is een verzakking waarbij de voorwand van het rectum uitstulpt naar de achterwand van de vagina van een vrouw.
Diarree
Diarree is een waterdunne ontlasting, die vaak minder goed op te houden is. Mensen die last hebben van diarree hebben ook vaak meerdere keren per dag last van waterdunne ontlasting. Als de ontlasting alleen wat minder vast is dan normaal is dat niet direct diarree. Diarree wordt soms ook wel buikloop genoemd.
Diastase
Zowel mannen als vrouwen kunnen een diastase hebben. Het is het uiteenwijken van de (rechte) buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt. Bij veelvuldig zwaar tillen en buikdruk zetten kunnen de buikspieren uit elkaar geduwd worden. Bij elke zwangerschap komt tijdens het derde trimester een diastase voor en is normaal. Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om zo ruimte te maken voor de groeiende baby.
Diëtist
Onderzoekt hoe het drink- en eetpatroon is, zodat er een goede maag-darmfunctie is. Verder kijkt ze naar wat voor invloed voeding heeft op de balans in het lichaam. Geeft voedingsadviezen.
Domein gynaecologie
Dit domein gaat bij ons expertisecentrum over zwangerschap, bevalling, klachten rondom de geslachtsdelen zoals huidaandoeningen, verzakkingsklachten en pijn.
Domein houding en beweging
Dit domein gaat bij ons expertisecentrum over het bewegen van lage rug, bekken en heupen.
Domein MDL
Dit domein gaat bij ons expertisecentrum over de ontlasting en het functioneren van het maag-darmstelsel.
Domein psychologie
Dit domein gaat bij ons expertisecentrum over hoe jij je voelt, hoe het gaat met slapen, stress en emotie.
Domein seksuologie
Dit domein gaat bij ons centrum over genegenheid en gemeenschap.
Domein urologie
Dit domein gaat over het plassen; aandrang, frequentie.
Domeinen
Veel klachten hebben een relatie met andere klachten binnen het lichaam. Daarom is het belangrijk om alle klachten te inventariseren en eventuele relaties te leggen. Zo kijken we altijd naar de volgende domeinen; urologie (plassen), maag-darm-lever (ontlasting), seksuologie (intimiteit en gemeenschap), houding en beweging (lage rug en bekken), psychologie (innerlijk leven en gedrag) en bij vrouwen gynaecologie.
E
Echografie
Het gebruik van functionele bekkenechografie (FBE) biedt de mogelijkheid om het ‘inwendig functioneren’ van de bekkenbodem in relatie tot de organen zichtbaar te maken. Echo wordt niet gebruikt om ziektes of lichamelijke afwijkingen in het bekken op te sporen.
Ejaculeren
Ejaculatie of zaadlozing is bij mannen de uitstoot van sperma. Vrouwen verliezen soms ook urine bij het klaarkomen (squirten). Dit komt door het samentrekken van buik, blaas en bekkenbodemspieren.
Seksuologie
Elektrostimulatie
Elektrotherapie wordt gegeven met de MAPLe of met apparatuur die thuis gebruikt kan worden. Elektrostimulatie (FES) is een manier om met een elektrische prikkel zenuw- en/of spiervezels te stimuleren, waardoor spieren geactiveerd kunnen worden. Ook pijn aan spieren kan worden verminderd door elektrotherapie.
Endeldarm
In de endeldarm (rectum) wordt ontlasting opgeslagen totdat deze het lichaam verlaat.
Erectiele dysfunctie
Een erectie dysfunctie is het onvermogen om een stijve penis te krijgen of te behouden die voldoende is om goede geslachtsgemeenschap te kunnen hebben. Dit is onafhankelijk van het krijgen van een zaadlozing en de vruchtbaarheid van een man.
F
Fodmap dieet
Het FODMAP dieet is bestemd voor patiënten met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bij het FODMAP-beperkte dieet wordt een aantal producten (FODMAP’s) weggelaten uit de voeding. Het FODMAP-dieet bestaat uit twee fases; de eliminatiefase en de herintroductiefase. Er wordt gestart met de eliminatiefase, een fase waarbij er veel producten wegstreept worden uit de voeding. Daarna worden stap voor stap de FODMAP’s weer toegevoegd, de herintroductiefase.
H
Hemorroïden
Aambeien zijn kleine zwellichaampjes (kussentjes) in de endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt.
Holistisch
Wij kijken naar de patiënt als geheel, niet alleen naar de klacht. Ieder mens beleeft een klacht immers op zijn eigen manier en heeft andere behoeftes en verwachtingen ten aanzien van een behandeling. Wij maken een behandeladvies altijd in samenwerking met de patiënt, zodat deze optimaal is afgestemd op de persoonlijke situatie. Maatwerk dus.
I
Impotentie
Impotentie betekent letterlijk de onmacht of het onvermogen om tot gemeenschap te komen. Tegenwoordig gebruiken seksuologen deze term echter niet meer.
K
Kleine bekken
Binnen het bekken noemen we het kleine bekken dat gedeelte waar binnen de blaas, baarmoeder (bij de vrouw), prostaat (bij de man) en de endeldarm ligt.
L
Libido
Libido of geslachtsdrift is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de behoefte aan seksualiteit.
Lichen Sclerose
Bij deze aandoening vinden er vergroeiingen plaats aan de vulva (buitenkant van de vagina). Dit kan maken dat de vaginaopening veel kleiner is. Ook komt vaginale droogheid bij deze aandoening veel voor. Omdat Lichen Sclerosus vaak met heel kleine plekjes begint, wordt het in het begin niet opgemerkt. Het is dan ook altijd goed om bij regelmatige pijn bij gemeenschap naar de huisarts te gaan.
Liespijn
Pijn in de liezen mogelijk veroorzaakt door een probleem in het heupgewricht. Liespijn ontstaat vaak doordat de balans in de regio van het bekken verstoord is.
M
Manuele therapie
Manuele therapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De therapeut onderzoekt en behandelt gewrichtsproblematiek.
MAPLe
Voor het meten van de bekkenbodem maken we gebruik van de MAPLe. Met de MAPLe kunnen we op 24 punten de bekkenbodemspieren meten. Hiermee kunnen we goed inzicht krijgen over de functie van de bekkenbodem. Tevens is het mogelijk om met elektrostimulatie (FES) de bekkenbodem te activeren.
Masturbatie
Masturbatie (zelfbevrediging) is het stimuleren van de eigen geslachtsdelen om seksuele opwinding te bereiken, meestal tot er een of meer orgasmen op volgen.
Menopauze
De menopauze is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben.
N
Nadruppelen
Verlies van urine bij de man na toiletbezoek. De aandoening kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, zoals het onverwachts verschijnen van natte vlekken op de onderkleding.
O
Obstipatie
Verstopping van de ontlasting, ook wel constipatie.
ODS
ODS (Obstructief Defaecatie Syndroom) is een verstopping door verslapping van de darmwand. Dit betekent dat ontlasting het lichaam niet goed kan verlaten omdat er iets in de weg zit.
OMBrI
OMBrI is een concept speciaal ontwikkeld om mensen met ernstige bekkenproblematiek te onderzoeken en behandelen in een breed team, mensen met Chronic Pelvic Pain Syndroom. Uniek aan het concept OMBrI is de multidisciplinaire, integratieve aanpak. In OMBri werken onze zorgverleners zowel via de lichamelijke kant van de stoornissen als met de psychische kant. Het behandelplan duurt 12 tot 20 weken met 4 tot 15 krachtige interventies per week. De afspraken met de betrokken zorgverleners vinden allemaal in ons centrum plaats. Tijdens het zorgpad werken de zorgverleners simultaan en bespreken wij regelmatig de voortgang in het multidisciplinaire overleg (MDO).
Ontlastingsdagboek
Het invullen van een ontlastingsdagboek of poepdagboek kan een indruk geven van de werking van de darmen. Dit kan handig zijn bij klachten als ongewenst ontlastingsverlies, verzakkingsklachten, of moeizaam of veel moeten persen bij het krijgen van ontlasting.
Opvangmateriaal
Opvangmateriaal kan nodig zijn om ontlasting en/of urine op te vangen.
Orgasme
Een orgasme ook wel climax of klaarkomen genoemd, is het lichamelijke en geestelijke hoogtepunt van een seksuele stimulering.
Overgang
De periode rondom de menopauze wordt het climacterium of de overgang genoemd.
P
Penetratie
Seksuele penetratie is het inbrengen van de penis of een ander lichaamsdeel of voorwerp in een lichaamsopening (mond, anus of vagina) met als doel het beleven van een seksuele ervaring.
Perineum
Het perineum, ook bilnaad (niet te verwarren met bilspleet) genoemd, is het deel van het menselijk lichaam dat bij mannen bestaat uit het gebied tussen het scrotum en de anus en bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus.
Plasdagboek
Wanneer er mogelijk problemen zijn met plassen, kan het invullen van een plasdagboek van belang zijn. In een plasdagboek kun je bijhouden hoeveel je drinkt en plast. Belangrijk is dat je opschrijft met hoeveel aandrang je gaat plassen. Het is mogelijk om ook iets in te vullen wanneer er sprake is van urineverlies.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) komen hele nare ervaringen steeds terug in je gedachten of dromen. Verschijnselen zijn spanning, woede-uitbarstingen, vermijden van dingen die herinneren aan de traumatische gebeurtenissen. Ook kan iemand een verminderde interesse hebben in alles.
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Om erachter te komen welke voeding klachten geeft, is er het Fodmap dieet.
Probe
Meetinstrument voor biofeedback en elektrostimulatie voor in de vagina of anus.
R
Rectale ballon
Met een ballon kunnen we kijken naar het vullingsgevoel bij ontlasting. Bij rectale ballontraining wordt een speciale (lege) ballon in de anus gebracht, die vervolgens met lucht gevuld wordt met behulp van een spuit. Het vullen van de ballon gebeurt om de aanwezigheid van ontlasting na te bootsen. Het onderzoek met de rectale ballon doet geen pijn. De bekkenfysiotherapeut kijkt naar het moment waarop u aandrang krijgt voor ontlasting en naar het toilet zou willen gaan en bekijkt of uw gevoel juist is. Is dit niet het geval dan kan er met de ballon getraind worden om dit te verbeteren. Ook bekijkt de bekkenfysiotherapeut of uw kringspieren en bekkenbodem goed reageren bij aandrang. Daarnaast kan de therapeut bekijken of u op de goede manier perst tijdens het ontlasten. Als u niet goed perst dan kunt u dit leren met behulp van de rectale ballon. Hiervoor krijgt u adviezen van de bekkenfysiotherapeut.
Redcord
Redcord therapie is een trainingsmethode gericht op het specifiek activeren van verzwakte spieren en het verbeteren van hun coördinatie en aansturing. Dit gebeurt door middel van het eigen lichaamsgewicht en het balancerende systeem van het lichaam. Het Redcord systeem zorgt er voor dat de spieren die ‘non-actief’ zijn, weer geactiveerd worden als het ware.
Restless Genital Syndrome (ReGS)
Voorheen ook wel Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) of Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD) genoemd.
Vrouwen met deze klachten ervaren een niet aflatende opwinding, die niet gerelateerd is aan seks.
S
Schimmelinfectie
Een vaginale schimmelinfectie herken je aan jeuk in en rond de vagina en pijn bij het plassen. Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze leeft van nature in de vagina samen met andere bacteriën, de infectie ontstaat door een verstoring van de balans. Het is ongevaarlijk en niet besmettelijk. Een verlaagde weerstand en diabetes (suikerziekte) vergroten de kans op een vaginale schimmelinfectie.
Seksuoloog
Onderzoekt met de patiënt de mogelijke oorzaak van problemen bij het vrijen en geeft hier therapie voor.
T
Toiletgang
Toiletgang is het plassen en ontlasten. Een goede toiletgang kan veel bijdragen aan het goed functioneren van de blaas en de darm en daardoor aan een goede gezondheid en welbevinden. Het is van groot belang altijd de tijd te nemen om naar het toilet te gaan.
Transperineaal
Bij een uitwendige bekkenecho wordt de kop (transducer) tegen het perineum gezet. Zo kan er naar de beweging van de bekkenbodem gekeken worden.
Triggerpoint
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam.
V
Vaginisme
Vaginisme of een vaginistische reactie is een onvrijwillig samentrekken van de spieren rondom de vagina waardoor het (bijna) onmogelijk wordt om geslachtsgemeenschap te hebben. Deze samentrekking vindt plaats wanneer een penis of een vinger of een in te brengen voorwerp zoals tampon in de buurt van de vagina wordt gebracht. Het is alsof het onderbewuste door een lichamelijke actie nee zegt tegen penetratie terwijl het bewustzijn van de vrouw daar mogelijk niet negatief tegenover staat.
Verzakking
Wanneer iemand een verzakking heeft, dan zakt een orgaan in het bekken naar beneden. De organen die kunnen verzakken zijn: de blaashals, de blaas, de baarmoeder, de top van de vagina (bij een baarmoederverwijdering), de endeldarm, de dunne darm, of een combinatie van diverse organen.
Voedselallergie
Bij sommige mensen reageert het afweersysteem heftig op bepaalde voeding: er ontstaat een allergische reactie. Het lichaam maakt dan antistoffen aan en er komt histamine vrij. De klachten kunnen zich uiten via de huid (roodheid, galbulten, jeuk, eczeem), maar er kunnen ook oogklachten (jeuk, tranen), klachten van de luchtwegen (verstopte neus, niezen, benauwdheid, piepende ademhaling), het maagdarmkanaal (misselijkheid, buikpijn, diarree, overgeven) en hart- en vaatklachten (zweten, duizeligheid, lage bloeddruk) ontstaan.
Voedselintolerantie
Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Een intolerantie is een niet-allergische reactie op voeding. Een intolerantie kan ontstaan door een tekort aan een bepaald enzym, zoals bij lactose-intolerantie. Het afweersysteem heeft hier geen of een onbelangrijke rol in. Dit geeft klachten als winderigheid, diarree en buikpijn.