Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie

Fysiotherapeuten behandelen klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. In ons centrum bieden we verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie. Onze fysiotherapeuten behandelen met name klachten in en rondom je buik-, rug- en bekkengebied.

Fysiotherapie en bekken

Onze fysiotherapeut begeleidt je in het opbouwen van algehele conditie, mobiliteit en stabiliteit.

Balans en stabiliteit

Balans is de mogelijkheid om je lichaam te controleren ten opzichte van de zwaartekracht zonder beweging, waarbij je alle krachten neutraliseert die je evenwicht willen verstoren. Bij stabiliteit gaat het om je lichaam controleren tijdens bewegingen en om de balans te bewaren, ondanks de aanwezigheid van elementen die je evenwicht verstoren. Er is dan ook een verschil tussen balans- en stabiliteitsoefeningen. Bij een balansoefening beweeg je niet. Het is de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Bij een stabiliteitsoefening beweeg je wel. Het is de bedoeling om je balans te bewaren, zonder je evenwicht te verliezen.

Balanstraining

Wanneer je een stok op je hand laat balanceren, heb je controle nodig over wat je waarneemt. Je ziet of voelt dat de stok beweegt en reageert adequaat met een minimale sturende beweging om je evenwicht te herstellen; dat heet sensomotoriek. Wanneer je dit niet kunt, zul je de stok verticaal proberen te houden door je vingers om de stok te knijpen en deze vast te houden. Met verkrampende vingers is de stok nog steeds in evenwicht, maar de balans is zoek. Balans is orde handhaven zonder onnodige krachten. In balans zijn staat dus gelijk aan optimale (ont)spanning.

Stabiliteitstraining

Strikt genomen bestaat er geen bepaalde mate van stabiliteit. Een systeem, een gewricht of een mens in totaal is juist wél of juist niet stabiel. De ene persoon kan niet stabieler zijn dan een ander. Het kan wel zo zijn dat de ene stabiele persoon onder zwaardere of moeilijkere omstandigheden stabiel kan blijven dan de andere. Die persoon is dan robuuster, steviger, belastbaarder.

Robuustheidstraining

Heb je voldoende ontspanning, dus voldoende controle en balans in je lijf (en je hoofd)? Dan kun je de stabiliteit en steun die je hervonden hebt, uitdagen met zwaardere en moeilijkere vormen.

Ga je balans- en stabiliteitstraining in ons centrum doen, doen we dit met hulp van de Redcord en balansbal . De bekkenfysiotherapeut en/of fysiotherapeut verzorgt deze trainingen.

Worden deze kosten vergoed?

Voor het gemak hebben we ook even alle begrippen uit ons vakgebied voor je op een rijtje gezet. (bekijk de lijst)

Specialisten

Meer over Fysiotherapie

Stap 1:

De eerste stap is een kennismaking. Ontdek via de Kennismaakscan wie wij zijn en hoe we werken. En bepaal of onze aanpak en omgeving bij jou passen. De scan is volledig anoniem en kost je maar een paar minuten.

Stap 2:

Is uit stap 1 gebleken dat we bij elkaar passen? Om goed te bepalen of we jou kunnen helpen, nemen we pre-anamnesescan af. Hier kun je je klachten aangeven, waarna wij een passende specialist zoeken met wie je een afspraak krijgt.

Stap 3:

Het is mogelijk om met jouw specialist af te spreken via je computer, tablet of mobiel dankzij videochatten. Zo hoef je niet te reizen naar ons centrum en kun je toch een specialist spreken. Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon live af te spreken op ons centrum.

Stap 4:

Nadat het duidelijk is wat je klachten zijn en we een helder behandelplan hebben gemaakt, is het tijd voor de behandeling zelf. Dit is het begin van een mooi proces!

Stap 5:

We plannen regelmatig een evaluatie in om te kijken hoe het gaat met je klachten en de gekozen behandelingen. We willen zien of we zo moeten doorgaan of dat er aanpassingen nodig zijn.

Voor mobiel, tablet of desktop

1
2
3
4
5
Kennismaak-scan
Pre-Anamnesescan
Econsult
Behandeling
Evaluatie