Wat is Bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Klachten in het gebied van je bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen én mannen, van jong tot oud. De klachten kunnen ontstaan door een tekort aan spierkracht, onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Naast de behandeling van klachten houdt de bekkenfysiotherapeut zich ook bezig met voorlichting, preventie, coachen en begeleiden van mensen met bekkenklachten.

Bekkenfysiotherapie en bekken

De behandelingen van de bekkenfysiotherapeut zijn gericht op het herstel van de balans in en rondom je bekken. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt je klachten zowel lokaal vanuit de bekkenbodem, regionaal vanuit je bekken, buik en lage rug als totaal, vanuit de invloed van jou als persoon.

Balanstraining

Balans is de mogelijkheid om je lichaam te controleren ten opzichte van de zwaartekracht zonder dat je beweegt, en door alle krachten te neutraliseren die je evenwicht willen verstoren. Stabiliteit is de mogelijkheid om je lichaam te controleren tijdens bewegingen en om je balans te bewaren, ondanks de aanwezigheid van elementen die het evenwicht verstoren. Wanneer je balans- en stabiliteitstraining in ons centrum gaat doen, doen we dit met hulp van de Redcord en balansbal. De bekkenfysiotherapeut en/of fysiotherapeut verzorgt deze trainingen.

Redcord

Klachten rondom de lage rug en het bekken komen veel voor. Chronische rugklachten kunnen invloed hebben op je bekkenbodem en andersom. Wij kunnen onderzoeken of je bekkenbodem een rol speelt bij de stabiliteit van je lage rug. Een instabiele lage rug kan namelijk overactiviteit in de bekkenbodem geven, wat een ongunstig effect in de rug en bekkenbodem kan veroorzaken.

Bij Pelvicmotion werken therapeuten die opgeleid zijn om te werken met het Redcordsysteem . Dit systeem kunnen we inzetten bij de behandeling van chronische pijnklachten, maar ook om je te leren bewust te worden van spanning en ontspanning van je spieren. Bij Redcord stabiliteitstraining gebruikt de therapeut een ophangsysteem met banden, koord en elastieken. Dit systeem regelt de belasting van je spieren tijdens een oefening. Spieren die tijdens een bepaalde houding of beweging niet goed meedoen (de ‘weak links’) worden hiermee geactiveerd. Overbelaste spieren ontspannen juist meer. Hierdoor ontstaat een betere balans en verbetert de coördinatie van je spieren.

MAPLe

Met hulp van de MAPLe begrijp je de bekkenbodem beter. De MAPLe helpt bij de behandeling én de bewustwording van je bekkenbodem. Het is een meetinstrument dat de activiteit van je bekkenbodem kan meten en met hulp van elektrotherapie kan activeren. Met de MAPLe kunnen we op 24 punten je bekkenbodemspieren meten, het instrument geeft gerichte biofeedback van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in je bekkenbodem. We brengen daarvoor een probe in in je vagina of anus. Zo krijgen we goed inzicht in de functie van je bekkenbodem.

Functionele bekkenechografie

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door je lichaam verplaatsen en reflecteren op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren. Het gebruik van echo binnen de bekkenfysiotherapie biedt nieuwe mogelijkheden. Het is mogelijk om met echobeelden het ‘inwendig functioneren’ van je bekkenbodem in relatie tot je organen zichtbaar te maken. Functionele bekkenechografie wordt binnen de bekkenfysiotherapie diagnostisch en therapeutisch toegepast om je feedback te geven. Het is weinig belastend. Juist bij mensen waarbij inwendig onderzoek niet geschikt is (zwangere vrouwen, mensen met negatieve ervaringen, jongeren) kan een echografisch onderzoek via de buik of transperineaal toch inzicht geven over de functie van de bekkenbodem.

Worden deze kosten vergoed?

Voor het gemak hebben we ook even alle begrippen uit ons vakgebied voor je op een rijtje gezet. (bekijk de lijst)

Meer over Bekkenfysiotherapie

Stap 1:

De eerste stap is een kennismaking. Ontdek via de Kennismaakscan wie wij zijn en hoe we werken. En bepaal of onze aanpak en omgeving bij jou passen. De scan is volledig anoniem en kost je maar een paar minuten.

Stap 2:

Is uit stap 1 gebleken dat we bij elkaar passen? Om goed te bepalen of we jou kunnen helpen, nemen we pre-anamnesescan af. Hier kun je je klachten aangeven, waarna wij een passende specialist zoeken met wie je een afspraak krijgt.

Stap 3:

Het is mogelijk om met jouw specialist af te spreken via je computer, tablet of mobiel dankzij videochatten. Zo hoef je niet te reizen naar ons centrum en kun je toch een specialist spreken. Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon live af te spreken op ons centrum.

Stap 4:

Nadat het duidelijk is wat je klachten zijn en we een helder behandelplan hebben gemaakt, is het tijd voor de behandeling zelf. Dit is het begin van een mooi proces!

Stap 5:

We plannen regelmatig een evaluatie in om te kijken hoe het gaat met je klachten en de gekozen behandelingen. We willen zien of we zo moeten doorgaan of dat er aanpassingen nodig zijn.

Voor mobiel, tablet of desktop

1
2
3
4
5
Kennismaak-scan
Pre-Anamnesescan
Econsult
Behandeling
Evaluatie