Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Klachten in het gebied van je bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen én mannen, van jong tot oud. De klachten kunnen ontstaan door een tekort aan spierkracht, onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Naast de behandeling van klachten houdt de bekkenfysiotherapeut zich ook bezig met voorlichting, preventie, coachen en begeleiden van mensen met bekkenklachten.
Bekkenfysiotherapie en bekken
De behandelingen van de bekkenfysiotherapeut zijn gericht op het herstel van de balans in en rondom je bekken. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt je klachten zowel lokaal vanuit de bekkenbodem, regionaal vanuit je bekken, buik en lage rug als totaal, vanuit de invloed van jou als persoon.
Balanstraining
Balans is de mogelijkheid om je lichaam te controleren ten opzichte van de zwaartekracht zonder dat je beweegt, en door alle krachten te neutraliseren die je evenwicht willen verstoren. Stabiliteit is de mogelijkheid om je lichaam te controleren tijdens bewegingen en om je balans te bewaren, ondanks de aanwezigheid van elementen die het evenwicht verstoren. Wanneer je balans- en stabiliteitstraining in ons centrum gaat doen, doen we dit met hulp van de Redcord en balansbal. De bekkenfysiotherapeut en/of fysiotherapeut verzorgt deze trainingen.
Redcord
Klachten rondom de lage rug en het bekken komen veel voor. Chronische rugklachten kunnen invloed hebben op je bekkenbodem en andersom. Wij kunnen onderzoeken of je bekkenbodem een rol speelt bij de stabiliteit van je lage rug. Een instabiele lage rug kan namelijk overactiviteit in de bekkenbodem geven, wat een ongunstig effect in de rug en bekkenbodem kan veroorzaken.
Bij Pelvicmotion werken therapeuten die opgeleid zijn om te werken met het Redcordsysteem ⓘ. Dit systeem kunnen we inzetten bij de behandeling van chronische pijnklachten, maar ook om je te leren bewust te worden van spanning en ontspanning van je spieren. Bij Redcord stabiliteitstraining gebruikt de therapeut een ophangsysteem met banden, koord en elastieken. Dit systeem regelt de belasting van je spieren tijdens een oefening. Spieren die tijdens een bepaalde houding of beweging niet goed meedoen (de ‘weak links’) worden hiermee geactiveerd. Overbelaste spieren ontspannen juist meer. Hierdoor ontstaat een betere balans en verbetert de coördinatie van je spieren.
MAPLe
Met hulp van de MAPLe ⓘ begrijp je de bekkenbodem beter. De MAPLe helpt bij de behandeling én de bewustwording van je bekkenbodem. Het is een meetinstrument dat de activiteit van je bekkenbodem kan meten en met hulp van elektrotherapie kan activeren. Met de MAPLe kunnen we op 24 punten je bekkenbodemspieren meten, het instrument geeft gerichte biofeedback van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in je bekkenbodem. We brengen daarvoor een probe in in je vagina of anus. Zo krijgen we goed inzicht in de functie van je bekkenbodem.
Functionele bekkenechografie
Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven die zich door je lichaam verplaatsen en reflecteren op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren. Het gebruik van echo binnen de bekkenfysiotherapie biedt nieuwe mogelijkheden. Het is mogelijk om met echobeelden het ‘inwendig functioneren’ van je bekkenbodem in relatie tot je organen zichtbaar te maken. Functionele bekkenechografieⓘ wordt binnen de bekkenfysiotherapie diagnostisch en therapeutisch toegepast om je feedback te geven. Het is weinig belastend. Juist bij mensen waarbij inwendig onderzoek niet geschikt is (zwangere vrouwen, mensen met negatieve ervaringen, jongeren) kan een echografisch onderzoek via de buik of transperineaal toch inzicht geven over de functie van de bekkenbodem.
Voor het gemak hebben we ook even alle begrippen uit ons vakgebied voor je op een rijtje gezet. (bekijk de lijst)
Specialisten
Meer over Bekkenfysiotherapie