“Al langer vaginale klachten maar door omstandigheden kwam de diagnose Lichen sclerose laat”

Al 2 jaar had ik klachten van een brandend gevoel bij de schaamlippen. Door omstandigheden, wisselende huisartsen, kwam er een late diagnose. In korte tijd zag ik mijn schaamlippen veranderen en door het brandende gevoel had ik steeds meer moeite met algehele ontspanning. Na de diagnose van de vaginale klachten, mede veroorzaakt door een gemiddelde Lichen sclerosus, werd ik door mijn gynaecoloog verwezen naar Pelvicmotion. Na de intake werd er niet alleen lokaal gekeken maar ook totaal. Door de rustige en deskundige aanpak heb ik onder meer een beter inzicht gekregen in hoe mijn lijf, ten opzichte van de problemen die ik had, werkt. En wat ik daar met oefeningen aan kan doen, met een goed resultaat! Dit heeft ervoor gezorgd dat ik het vertrouwen in mijn lichaam weer terug heb gekregen! Nu is alles rustiger en ik heb geen wondjes meer.

Reactie van bekkenspecialist Wilma Tempelaars

Mevrouw kwam bij mij met de klacht brandend gevoel bij het vrijen. De gynaecoloog had de diagnose Lichen sclerosus gegeven en naar ons verwezen met de opdracht te leren ontspannen. Maar mevrouw had geen idee hoe dit te doen, en de diagnose gaf ook veel onzekerheid. We zijn gestart om eerst inzicht te geven in de aandoening en we zijn met behulp van een functionele bekkenecho haar bekkenbodem gaan beoordelen.

Door te zien wat er mogelijk was in haar bekkenregio kon ze haar bekkenbodem vinden en deze ook ontspannen. In de tweede fase zijn we niet alleen lokaal gaan kijken maar ook hoe kun je weer in het hele lichaam ontspanning ervaren.