Wat is het?
Vaginale afscheiding is een onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het vrouwelijke lichaam. Er is pas iets aan de hand als er iets verandert aan de hoeveelheid, kleur of geur van deze afscheiding. De wand van je vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm en af en toe komt daar wat van naar buiten. Een andere naam voor vaginale afscheiding is ‘witte vloed’.
Normaal gezien is de afscheiding vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Bij het opdrogen wordt het meestal een beetje geel. De afscheiding ruikt dikwijls wat zuur, maar kan ook geurloos zijn.
Veranderingen in de afscheiding
De hoeveelheid en kleur van vaginale afscheiding variëren gedurende je menstruatiecyclus. Rond de eisprong neemt de productie meestal toe en wordt het vocht glashelder en wat slijmerig. Ook vlak voor je menstruatie is er meer afscheiding, die heel wit van kleur is. Seksuele opwinding zorgt voor extra vocht. Ook tijdens een zwangerschap kan de hoeveelheid afscheiding toenemen, als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. De overgang heeft invloed op de vagina, die wordt na de overgang wat droger.
Een normale hoeveelheid afscheiding is niet aan te geven. Verandert de geur of kleur erg, neem dan contact op met je huisarts. Het zou dan een vaginale schimmel of ontsteking kunnen zijn. Deze vaginale klachten zijn niet om je voor te schamen. Soms kan de afscheiding komen door een SOA ⓘ. Blijf dus altijd alert.
Draag je een pessarium ⓘ, dan kan het zijn dat de afscheiding meer lijkt te worden. Zolang je geen klachten van overmatige of bloederige afscheiding hebt, is controle van de ring niet noodzakelijk.
Hoe behandelen wij?
Wanneer je met klachten van afscheiding bij ons expertisecentrum komt, gaan we samen kijken hoe je het beste kunt zorgen voor je vaginale hygiëne. De bekkenfysiotherapeut kan je tips en uitleg geven over wat goed is en wat je beter niet kunt doen om de balans in je vagina te verbeteren. Ook kijken we naar de functie van je bekkenbodem en bij een eventuele ring leren we je aan hoe je deze makkelijk kunt verwijderen, plaatsen en schoonmaken. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen ⓘ kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.