Nerveus zijn voor seks, pak het probleem aan

Praten over problemen over seksualiteit, en geslachtsgemeenschap in het specifiek, is, ondanks de algemene progressiviteit van mijn leeftijdsgroep, nog altijd een taboe onder jongeren. Bijna elke dag zien wij op Netflix en tv jongeren van tussen de 20-30 fantastische seks hebben zonder enkele problemen. Dit doet mensen er bijna toe denken dat dit normaal is.

Toch knaagde er bij mij iets. Ondanks dat ik er mentaal open voor stond, was mijn bekkenregio vaak erg gespannen waardoor ik op mijn beurt weer nerveus was voor seks. Hoe dit precies kwam wist ik niet, maar ik hoopte dat het ‘gewoon’ met de tijd zou verdwijnen. Toen ik een keer met een vriendin hierover praatte, die zelf hulp voor vaginisme heeft, realiseerde ik dat ik stappen moest ondernemen. Ik had een probleem waar ik last van had, óf ik moest het accepteren óf ik ging er iets aan doen. Ik koos uiteraard voor het tweede.

Zodoende kwam ik via mijn huisarts bij Pelvicmotion terecht. Na het intake gesprek was ik erg enthousiast. Ik voelde mij begrepen en vrij om alles te vertellen, wat ontzettend belangrijk is. Ook was ik erg te spreken over de resultaatgerichtheid van dit centrum. We hadden een duidelijk plan hoe we mijn probleem gingen aanpakken, dit was erg fijn.

Na ongeveer 5/6 afspraken was ik al ‘ontslagen’. Dit inclusief behandelingen met de Redcord en echografie. Ik ben ontzettend tevreden met de uitslag en efficiëntie waarmee deze is behaald. Tussen elke afspraak werd een beetje vooruitgang geboekt vanwege de duidelijke en simpele oefeningen. Ik vond het nooit erg om te komen, bijna leuk zelfs omdat ik het zo interessant vond.

Ik zou iedereen zeker aanraden om bij problemen, of zelfs bij lichte twijfels, deze aan te pakken. Seks is een ontzettend gevarieerd en interessant onderwerp. Iedereen denkt er anders over, is er anders in, en heeft een ander lichaam. Het is dus totaal niet gek als het allemaal niet geheel loopt zoals gewild, zeker met ons bizar gecompliceerde en verbonden lichaam. Vooral op jonge leeftijd, is dit ontzettend fijn en handig om te ontdekken.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Zo begrijpelijk die twijfel, maar je kunt langskomen en je probleem bespreekbaar maken. Ook als het om seks gaat en ook als je nog jong bent! Deze patiënt durfde het aan en heeft veel over haar eigen lichaam geleerd. Leuke seks heb je namelijk pas als je je eigen lichaam goed kent.

In de Redcord kun je bewust worden hoe je balans houdt en dat is een belangrijke functie van het bekkengebied. Met de echo kunnen we in je bekken kijken en zien wat je zoal met je bekkenbodem doet. Dit geeft jou inzicht en gaat je helpen om meer te genieten van seks.