“Mijn grote doel om weer te kunnen sporten”

Al tijdens mijn zwangerschap  had ik veel bekkenklachten. Na de bevalling werd dit alleen maar erger. En kwamen er ook klachten bij. Omdat ik altijd veel heb gesport had ik nooit gedacht dat al deze klachten mij zouden kunnen overkomen. Na mijn bevalling kon ik snel terecht bij Pelvicmotion. Mijn klachten werden serieus genomen en er werd duidelijk uitgelegd waar de pijn vandaan komt en wat er aan te doen is. Samen maakten wij een behandelplan. Misschien was een luisterend oor en geruststelling nog wel het belangrijkste in dit proces. Veel zwangere vrouwen denken dat dit soort (bekken) pijnklachten erbij horen maar je moet gewoon goede hulp zoeken. Dankzij mijn therapeut heb ik opnieuw geleerd om mijn lichaam te gebruiken (onder andere met de Redcord) en dat het echt normaal is om alle tijd te nemen voor je herstel. Als ik hier niet terecht was gekomen was ik zelf maar gaan doormodderen met continue in mijn achterhoofd dat het vanzelf wel over zou gaan.
Dankzij de behandelingen, het leren ontspannen en vertrouwen krijgen in mijn lichaam weet ik zeker tot ik mijn grote doel om weer te kunnen sporten en misschien ook weer te kunnen hardlopen ga halen. Ik zou alle zwangere vrouwen willen aanraden om na de bevalling een afspraak te maken. Klachten hebben hoort er niet bij. Zo is er ook gekeken of er iets verzakt was en of mijn diastase hersteld was. Het is heel prettig om te weten dat alles goed zit.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Wilma Tempelaars

Het eerste wat we doen is samen inventariseren wat normaal is tijdens het herstel na een bevalling. We merken vaak dat het hoofd soms sneller wil dan het lijf. In deze situatie speelde ook de achtergrond en kennis vanuit het verleden op hoog niveau te hebben gesport mee. Tijdens het beoefenen van topsport is er minder geleerd om naar het lijf te luisteren en dit kan het herstel belemmeren.

Belangrijk is om inzicht te geven aan wat er goed gaat, dat kop en lijf met elkaar in balans moeten komen dat sneller willen soms geen optie is. Het inzicht geven met behulp van de Redcord (voelen) maar ook met functionele bekkenechografie geeft informatie (visueel). Maar ook tot de conclusie komen dat het gesprek aan gaan over de bevalling, ook invloed heeft op het herstel.