“…een heftig incident..” en dan klachten in de bekken en lage rug regio

Bijna een jaar geleden beviel ik van mijn eerste kindje. De bevalling verliep goed en ik voelde mij in de weken erna prima. Maar een paar maanden na mijn bevalling begon ik pijn te krijgen in mijn bekken en onderrug. Ik heb daar niet meteen hulp voor gezocht, want ik dacht: ‘dit hoort nu eenmaal bij bevallen, ik zal wel iets verrekt hebben tijdens het sporten’. Maar al snel kreeg ik er zo’n last van dat ik dagelijkse dingen, zoals het optillen van mijn baby, niet meer kon doen. Via bekenden hoorde ik over Pelvicmotion en heb ik contact met ze opgenomen.

Bij een bekkenfysiotherapeut dacht ik aan oefeningen op sportapparaten en grote skippyballen, maar de eerste afspraak bij Pelvicmotion bestond uit een gesprek om te achterhalen waar de klachten vandaan kwamen. Alleen fysieke oefeningen doen zonder naar de onderliggende oorzaak van de pijn te kijken, is eigenlijk alleen symptoombestrijding, maar geen oplossing voor de lange termijn, legde de bekkenfysiotherapeut uit. Tijdens het gesprek kwam al snel naar boven dat de klachten niet kwamen omdat ik iets verrekt had tijdens het sporten, maar dat die gekoppeld waren aan een heftig incident dat zich bijna tien jaar geleden had voorgedaan tijdens het plaatsen van een spiraaltje. Door dat eerst te verwerken en dat te combineren met fysieke oefeningen, kon ik niet alleen zorgen dat de pijn in mijn rug en bekken weg ging, maar ook weg zou blijven.

Misschien heb je zelf klachten, maar twijfel je om daar hulp voor te zoeken omdat je een nare ervaring hebt gehad in het verleden die je niet opnieuw naar boven wil halen, omdat je denkt dat het er nu eenmaal bij hoort, of een combinatie daarvan. Dan raad ik je aan: maak toch eens een afspraak om hier met iemand naar te kijken én over te praten. Dat kan het begin zijn van een toekomst waarin je jouw nare herinnering een plek geeft zodat het geen invloed meer heeft op het heden. Dan zorg je ervoor dat in jouw toekomst pijn er niet meer ‘gewoon’ bij hoort.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Samen met de patiënt opzoek naar de reden van het ontstaan van de klacht. Soms is het een zoektocht die overduidelijk is en soms is het echt even graven in het verleden. Met het zoeken kwamen de tranen en het onverwerkte verdriet. Eerst even weerstand omdat het toch niet kon dat dit na 10 jaar nog speelde. Daarna de overtuiging dat ze niet over 10 jaar weer in emotie zou schieten met dat traumatische verhaal. Daar wilde ze vanaf.

Naast het lichamelijk bewust worden in ons centrum is deze patiënt ook naar de EMDR therapeut gegaan. Dit tweesporen beleid heeft goed uitgepakt. Wat heel dapper is om een trauma nog eens te bespreken terwijl ze er eigenlijk ver weg van wilde blijven. Hopelijk een duwtje voor anderen om ook dit aan te pakken om je lichaam weer volledig op de rit te krijgen.