“Pijn in mijn stuitje…. kon lastig zitten en fietsen”

Ik had erge pijn in mijn stuitje. Ik kon lastig zitten op school en fietsen was ook moeilijk. Dit had ik al bijna een jaar toen ik bij Pelvicmotion kwam. Ik was naar verschillende fysiotherapeuten geweest, de huisarts en ben toen vanuit orthopedie doorverwezen.

Het onderzoek vond ik in het begin heel apart, maar de begeleiding was heel goed waardoor het normaler werd. Je stapt heel erg uit de comfort zone. Je praat over dingen waar je in het dagelijkse leven nooit met iemand over praat. Zoals plassen, poepen en sex.

We deden oefeningen in de Redcord en dat was heel vermoeiend, maar wel heel efficiënt. Verder heb ik ook mijn eerste echo gehad. Ik was daarvoor best wel zenuwachtig, uiteindelijk viel het heel erg mee.

Het probleem werd veroorzaakt doordat ik mijn spieren te veel aanspande. De bekkenfysio heeft heel erg geholpen om mij het probleem in te laten zien. Waardoor ik er zelf mee aan de slag kon. Momenteel zijn mijn klachten 75% minder. Ik ben zelf gestopt met naar de bekkenfysio te gaan. Nu moet ik er wel nog elke dag aan denken/werken zodat, mijn klachten niet terugkomen.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

...en dan kom je als 15 jarige bij de bekkenfysiotherapeut en gaat ze allemaal vragen stellen over poepen, plassen en seks, terwijl je klachten hebt aan je stuit? Na uitleg over de bekkenbodem was het duidelijk waarom ik die vragen allemaal stelde.

Ook het inzicht geven in de functies van de bekkenbodem met behulp van de echo gaf veel verheldering. In eerste instantie via de buik geëchoed en toen was de stap voor haar ook gemaakt om het tegen haar schaamstreek te doen. Een hele reis door het bekkengebied waarmee we niet alleen met de klacht bezig waren, maar ook met een stukje leren over het eigen lichaam.