Lichaam en geest zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken

Sinds ik in de overgang ben heb ik erg veel last van (te) vaak ’s nachts naar het toilet moeten. Na een uitgebreid onderzoek bij de uroloog, waar alles helemaal in orde bleek te zijn, ben ik doorverwezen naar Pelvicmotion. Ik wist niet dat er ook dit soort fysiotherapie bestond en ik dacht, ik zie wel wat er gaat komen. Al bij de eerste afspraak werd mij heel duidelijk gemaakt waar bij mij het probleem lag. Er werd mij uitgelegd met een platenmap hoe alles in mijn bekken werkte. Het bleek dat mijn bekkenbodem te gespannen was, terwijl ik overtuigd was dat ik volledig ontspannen was. Ik heb gelijk een aantal oefeningen meegekregen en daarmee ben ik thuis aan de slag gegaan.

Toen ik eenmaal thuis kwam heb ik flink moeten huilen, want de behandeling had mij veel duidelijk gemaakt. Ik ben als kind slachtoffer geweest van seksueel misbruik en na jaren van therapie en keihard aan mezelf werken, heb ik alles een plek weten te geven, dacht ik. Ik kan gerust stellen dat alle psychische gevolgen inderdaad helemaal door mij verwerkt zijn, maar door de bekkenfysiotherapie, kwam ik erachter dat er ook nog een stuk lichamelijke verwerking bij kwam, waar ik me nooit bewust van ben geweest.

De 2e behandeling hebben we gewerkt met de redcord en dat was een openbaring. Ik werd mezelf opeens heel bewust van alle spanning die er eigenlijk altijd in mijn lichaam aanwezig is en ook dit heb ik nooit gemerkt. De spanning die in mijn hele lijf aanwezig was, had ook een effect op mijn blaas. Ik besefte mij opeens dat ik mezelf veel bewuster moest gaan maken van het ontspannen van mijn lichaam. Ik voel nu veel beter aan wanneer ik gespannen ben en ik ervaar veel eerder wanneer ik een grens overga bij mezelf.

Ook wat het seksuele misbruik betreft kan ik zeggen dat ik nog steeds stappen maak. Naast de psychische verwerking, is er nu ook de lichamelijke verwerking in gang gezet. Ik kan eerlijk zeggen dat het een verademing is om eindelijk de cirkel helemaal rond te hebben. Het heeft me nog meer zekerheid, kracht en acceptatie opgeleverd. Lichaam en geest zijn veel meer met elkaar verbonden dan we denken, dat is me heel duidelijk geworden! Wat het nachtelijk plassen betreft; dat is absoluut minder geworden! Ik hoef er gelukkig minder vaak uit en dat geeft rust.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Regelmatig komen er patiënten die aangegeven dat ze trauma's met psychologische behandeling hebben kunnen verwerken. Dat is zo belangrijk omdat we dan vrij snel concreet aan de gang kunnen met het lichamelijk loslaten van spanning die er soms nog wel zit.

Mevrouw beschrijft heel mooi hoe ze de losse eindjes van lichaam en geest weer samen heeft kunnen brengen. Ze heeft geleerd naar haar lichaam te luisteren en kan zonodig zelf bijsturen.