Al jaren heb ik regelmatig een blaasontsteking. Af en toe gaat het goed en dan zijn ze er weer. Ik heb mijn huisarts gevraagd of er naast antibiotica nog andere dingen waren die in kon doen om de blaasontstekingen te voorkomen. Hij zei ga eens praten met Pelvicmotion. Ik ben op intake geweest en tijdens de intake heb ik al heel veel tips gekregen. Mijn ontlasting die wel eens hard is kon een probleem zijn, waardoor mijn blaas niet goed kan legen. Ook dacht ik er goed aan te doen dat ik boven vreemde wc’s beter hangend kon plassen. Dit bleek juist niet de oplossing! Ik heb veel geleerd tijdens de behandelingen en hoop dat de blaasontstekingen nu weg blijven.
Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt
Blaasontstekingen of urineweginfecties geeft nare klachten. Sommige mensen hebben pijn bij het plassen, of in hun onderbuik en anderen hebben geen pijn, maar merken dat hun plas sterk ruikt. Antibiotica is een afdoende middel om ervan af te komen, maar doet ook veel met de darmen. Door samen met de patiënt te kijken naar factoren die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, kunnen we het krijgen van een blaasontsteking beïnvloeden.
Met de functionele bekkenecho kijken we of iemand goed kan leegplassen. Een verstoorde ontlasting kan ook bijdragen aan een terugkerende blaasontsteking. Door de bekkenbodemfunctie te verbeteren kan het plassen makkelijker gaan. Ook samen met de patiënt kijken naar het ingevulde plasdagboek geeft inzicht. Al deze dingen kunnen er voor zorgen dat de blaasontsteking minder voorkomt en soms helemaal wegblijft.