“Corona, maar toch de bekkenbodem behandeld met de MAPLe”

Ik kwam bij Pelvicmotion, een praktijk die op holistische wijze naar een probleem kijken,  terecht door een bevriende fysiotherapeut. Ik had veel last van stressincontinentie. Als ik nieste of hoestte (toen was je nog geen Corona gevaar) verloor ik best wat urine. Erg vervelend. Ik kwam met mijn verhaal bij Pelvicmotion en voelde me meteen op m’n gemak. De uitleg die de bekkenfysio gaf, was helder, beeldend en ik kreeg goed inzicht in mijn probleem. Op het scherm van de echo had ik gezien hoe mijn bekkenbodem reageerde op mijn bewegingen en hoe ik kon aan en ontspannen. Toen heb ik oefeningen opgekregen. Later zijn we met een zogeheten MAPLe aan de gang gegaan, om met elektrische prikkels te werken. Daarop kan de bekkenfysio nog nauwkeuriger zien hoe mijn bekkenbodem reageert op aan en ontspanning. Die MAPLe is niet groot (formaat tampon) en werd door de bekkenfysio ingebracht. Het klinkt vreemd en onprettig, maar de bekkenfysio stelt je erg op je gemak en vertelt bij elke handeling wat ze doet en waarom. Ze laat heel duidelijk zien wat het effect is van bepaalde handelingen, oefeningen en elektrische prikkels. Ik heb een aantal weken braaf de oefeningen gedaan die ik als huiswerk meekreeg. Gelukkig maar drie keer op een dag een minuut of 2 werk. Ik geloof niet in hocus pocus, maar na een paar weken was het effect van de oefeningen icm de MAPLe sterk zichtbaar.

Vanwege de Corona moeten de fysio’s eraan geloven om de praktijk te sluiten. Deze bekkenfysio’s hebben een manier bedacht om in ieder geval de behandeling met de MAPLe door te kunnen laten gaan. Je komt als klant, de enige klant in het gebouw, samen met de bekkenfysio. Die heeft van tevoren alles klaargelegd en gereinigd. Op 2 meter afstand geeft zij je zeer duidelijke instructies hoe jij de MAPLe moet inbrengen, waar je welk snoer moet aanbrengen en wat ze gaat doen. Echt heel knap hoe ze dit zo bedacht en gedaan hebben. De behandeling kan doorgaan, alles op ruim 2 meter afstand en na je behandeling wordt alles ontsmet. Er wordt voor elke klant 45-60 minuten uitgetrokken zodat alles goed verloopt. Dat noem ik nog eens ondernemen!

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Ook in deze Corona tijd willen patiënten graag weten of ze goed bezig zijn met de oefeningen. We zijn gaan bedenken hoe we toch konden meten zonder dat we in de buurt van de patiënt hoeven te komen. Er is een speciale houder gemaakt waarin onze apparatuur bevestigd kan worden. Verder hebben we een verbinding moeten maken vanuit onze Ipad naar een scherm, waarop de patiënt dan kan zien hoe het gaat met de bekkenbodem. Zo houden we voldoende afstand.

Het voordeel is dat de behandeling met de MAPLe nu gewoon kan doorgaan. Mevrouw wilde weten of ze goed bezig was en dat konden wij nu controleren. Het bleek dat ze het heel goed deed. Dit gaf haar veel zelfvertrouwen. Zij kan nu weer even vooruit en we hebben nog over 4 weken een afspraak gemaakt om te evalueren.