“Bekkenbodem klachten aanpakken door trauma therapie-PTSS”

Na een zware bevalling in 2008 bleef ik last houden van mijn bekken. Niet alleen van mijn bekken maar ook mijn bekkenbodemspier was zo gespannen dat veel dingen die vroeger zo normaal leken niet meer goed lukte. Een tampon in brengen ging al moeizaam. Ook normaal uitplassen ging met moeite. Na nog twee zwangerschappen, 4 miskramen en twee keizersnede was het hek van de dam. En al die tijd kwam ik periodes bij Pelvicmotion die mij dan even tijdelijk oplapte.
Bekkenfysiotherapie, vaginale elektrotherapie, acupunctuur, osteopathie, yoga. seksuologie werkelijk alles heb ik geprobeerd. Maar niks leek te helpen. Na twee keer met spoed geopereerd te zijn geweest, omdat ik trombose aambeien had en mijn huwelijk stuk liep, was de maat vol. Ik moest het anders “aanpakken” en heb in 2019 gekozen voor trauma verwerking therapie. Een intern twee weken programma waarin je trauma’s worden aangepakt door middel van exposure therapie en EMDR. Eerlijk is eerlijk het was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan in mijn leven, maar ook het beste wat ik ooit gedaan heb in mijn leven. We zijn nu een aantal maanden verder en langzaam voel ik verschil in mijn lichaam. Geen zware PMS klachten meer, een tampon die ik in kan brengen geen pijn meer bij het opstaan maar het aller- belangrijkste is dat ik weer mijn lichaam kan accepteren en dat ik voel dat mijn lichaam zich durft te ontspannen. Ik ben er nog niet helemaal maar ik had gewild dat ik dit 10 jaar eerder had gedaan. Hoe spannend dit ook was het valt in het niet bij de spanning die ik de afgelopen jaren heb gevoeld. Ik ben blij dat ik deze kans heb aangepakt het heeft mijn leven veranderd, zowel geestelijk als lichamelijk. Mijn schaamte is weg en mijn oude ik is weer terug. Mocht je ooit twijfelen aan behandeling van trauma’s, dan zeg ik DOEN!

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Allereerst: wat een dappere vrouw is deze patiënt! Ik ken haar inmiddels al heel wat jaren. Na een forse bevalling van haar eerste kindje, kwam ze bij mij met bekkenpijn klachten. In die tijd spraken we er al over dat de bevalling mogelijk traumatisch was geweest en dat ze daar wellicht therapie voor nodig had. Maar wanneer je net bevallen bent en een baby hebt, staat daar je hoofd even niet naar. Ook rondom haar andere zwangerschappen kwam ze hier vanwege bekkenpijn klachten. Na de bevallingen kwamen er steeds meer bekkenbodemklachten bij.

Doordat we elkaar regelmatig zagen, vertrouwde ze mij steeds meer toe wat ze meegemaakt had in haar leven. Ik heb haar veel uitleg gegeven over het brein en pijn. Behandeling voor het brein is allereerst noodzakelijk voordat je klachten in het lichaam kunt behandelen. Maar ja, een jong gezin, verhuizing, werk, zijn niet het juiste moment om hier aan te beginnen. Maar in 2019 was de maat vol en heeft ze het toch aangepakt. Wat ben ik blij voor haar! Ze is er nog niet maar ik denk dat we nu weer verder kunnen met de bekkenfysiotherapie om de laatste klachten ook te behandelen.