Single

Windverlies

Wat is het?

Windverlies, ook wel winderigheid of flatulentie genoemd, is voor iedereen een bekend probleem. Iedereen heeft altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal. Dit gas komt in je maagdarmkanaal door het inslikken van lucht en gasvorming door de darmflora. Het gas in je darm bestaat vrijwel geheel uit reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Iedereen laat winden en dat is dus heel normaal. Om het darmgas kwijt te raken, laat je per dag ongeveer 10-20 keer een wind.

Extra gasvorming in je darm is een vervelend probleem. Vooral als je geen controle hebt over het winden laten. Mensen schamen zich er vaak voor en gaan contacten vermijden.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met windverlies bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de diëtist en de bekkenfysiotherapeut. De diëtist zal samen met jou kijken of je je voeding kunt aanpassen om de gasvorming en/of het opgeblazen gevoel te verminderen. De bekkenfysiotherapeut kan met functionele bekkenechografie inzicht geven in je bekkenbodemfunctie. Wanneer deze verstoord is, kunnen we via de MAPLe een analyse maken van de bekkenbodem en een behandeling inzetten om je bekkenbodemfunctie te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.