Wat is het?
Met vaak plassen bedoelen we meer plassen dan gewoonlijk. Dit kan zowel overdag als in de nacht vervelend zijn. Het komt bij zowel jonge als oudere mensen voor. Je blaas geeft te vaak een signaal van aandrang (urge) door. Hierdoor moet je ineens nodig plassen en/of ga je erg vaak naar de wc. Vaak zijn het kleine beetjes die je plast. Hoe vaak je op een dag plast, wordt in de medische wereld ook wel mictie (plas) frequentie genoemd. ’s Nachts vaak plassen wordt ook wel nycturie genoemd. Hoewel het op elke leeftijd kan ontstaan, komt ’s nachts vaak plassen vooral voor op oudere leeftijd.
Oorzaken
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Bij een overactieve blaas heb je moeite met je plas ophouden bij aandrang en plas je vaak kleine beetjes. Je blaas geeft regelmatig een seintje dat de blaas vol is, terwijl dit niet het geval is. En soms krijg je juist niet op tijd een waarschuwing, waardoor je te weinig tijd hebt om naar de wc te gaan en te vroeg urine verliest. Een overactieve blaas gaat vaak gepaard met nycturie.
Bij een zwakke blaas kun je ook vaak moeten plassen en zijn de spieren in de blaaswand te zwak. Je kunt niet goed uitplassen, waardoor urine achterblijft in je blaas. Hierdoor plas je vaker kleine beetjes. Je herkent een zwakke blaas ook aan minder aandrang voelen, spontaan urineverlies en pijn bij het plassen.
Zwangere vrouwen moeten in het algemeen ook vaker plassen. De baarmoeder die groeit drukt dan op je blaas waardoor er aandrang ontstaat. Verder kan je bekkenbodemspier een reden zijn van vaak plassen. Als deze spier onbewust wordt aangespannen, kan in je blaas aandrang ontstaan. Ook kunnen bepaalde medicijnen als bijwerking hebben dat je vaker gaat plassen. Door een blaasontsteking kun je ook vaker dan normaal moeten plassen.
Hoe behandelen wij?
Wanneer je met klachten van te vaak plassen bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de bekkenfysiotherapeut. Je kunt dan een plasdagboek ⓘ bijhouden. De bekkenfysiotherapeut kijkt samen met jou naar dit dagboek en geeft adviezen over plastechnieken. Om de zenuwen en spieren die bij het legen van je blaas betrokken zijn beter te laten functioneren, kunnen we met biofeedback ⓘ werken. Ook is elektrostimulatie ⓘ een optie. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen ⓘ kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.