Single

Verstopping

Wat is het?

Verstopping, ook wel obstipatie of constipatie genoemd, is een te trage, moeilijke stoelgang. Problemen met je ontlasting kunnen erg vervelend zijn. Bovendien is het niet makkelijk om erover te praten.Toch is er in veel gevallen iets aan te doen. Wat een normale stoelgang is, is moeilijk te zeggen. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand. Veel mensen met darmproblemen denken dat er niks aan te doen is. Durf het aan om erover te praten met onze experts. Blijf er niet mee zitten en kijk eens achterom op het toilet.

Oorzaken

Verstoppingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Heel belangrijk voor een goed ontlastingspatroon zijn beweging en goede voeding met voldoende vocht, vet en diverse vezels. Ook stress heeft invloed op je darmstelsel. Tijdens vakanties ontstaat er ook wel eens een verstopping, omdat dan het dagelijkse ritme van eten en drinken verstoord is. Er staan vaak andere gerechten op het menu en het toilet is ook vaak niet vertrouwd.

Ook je bekkenbodem kan een rol spelen bij een verstopping. De bekkenbodem moet doorgang geven aan de ontlasting. Wanneer er pijn is, zal je bekkenbodem aanspannen en kan de ontlasting niet makkelijk passeren. Het is voor de bekkenbodem ook niet goed als er geperst moet worden. Het kan op termijn een verzakking in de hand werken of erger maken, probeer persen dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is je darmwand overgevoelig voor prikkels en reageert hierop met krampen, pijn en een opgeblazen gevoel. De buikpijn gaat vaak samen met verstopping of met diarree. Het ontlastingspatroon kan wisselend zijn: de ene keer is je ontlasting hard en droog en de volgende keer juist weer dun. De oorzaak van PDS is niet bekend. Een vezelarme voeding, te weinig beweging en spanningen kunnen een rol spelen, maar ook voedselintoleranties.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met verstoppingsklachten naar ons expertisecentrum komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere kijken naar de bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt (vaak zien we dat dit samengaat). Dit kan met functionele bekkenechografie . De diëtist zal samen met jou kijken naar je eet- en drinkgewoontes en wenselijke aanpassingen bespreken. Ook kunnen we bekijken of het spoelen van je darm meer rust geeft in de darm. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.