Single

Wondjes anus

Wat is het?

Anusscheurtjes zijn scheurtjes of kloofjes in de huid in je anus. We noemen ze ook wel fissuren. Anusscheurtjes kunnen vervelende klachten geven, maar ze zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf.

Oorzaken

Een kloofje of scheurtje in je anus kan verschillende oorzaken hebben. Door verstopping of obstipatie en hard persen kan een fissuur ontstaan. Ook een verhoogde spanning van je bekkenbodemspier kan leiden tot wondjes. De scheurtjes ontstaan wanneer je anus te ver wordt opgerekt. Bijvoorbeeld door dikke harde ontlasting en bij seksueel contact via je anus.

Klachten

Anusscheurtjes kunnen een snijdende pijn geven tijdens het poepen. Zo’n scheurtje kan flink bloeden. Er kan dan opeens een plasje bloed in de wc liggen of er zit bloed aan het toiletpapier als je afveegt. Jeuk, pijn en een branderig gevoel zijn ook veelvoorkomende klachten. Soms verkrampt de kringspier door de pijn, waardoor je klachten chronisch worden.

Hoe behandelen wij?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor wondjes aan de anus. Voor een goed beeld van je klachten en de mogelijke oorzaken is het goed om eerst langs te gaan bij je huisarts. Wanneer je met klachten van wondjes aan de anus bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut zal eerst vaststellen hoe je bekkenbodemfunctie is. Dit kan met functionele bekkenechografie . Verder kan met triggerpoint behandelingen de pijn beïnvloed worden. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.