Single

Verminderd libido

Wat is het?

Libido is het woord dat we gebruiken om de mate waarin iemand behoefte heeft aan seks te beschrijven. Verminderde zin in seks is meestal alleen een probleem binnen een relatie waarin de ene partner een hogere behoefte heeft aan seks dan de andere. De zin in seks wordt vooral bepaald door psychologische, relationele en lichamelijk factoren, maar ook het hormoon testosteron is van invloed op je libido. Dit is het mannelijke geslachtshormoon dat ook bij vrouwen in kleine hoeveelheden aanwezig is. Testosteron zorgt ervoor dat het brein en de genitalia gevoelig kunnen worden voor seksuele prikkels. In slechts 10% van de vrouwen met verminderde zin in seks is er sprake van een tekort aan testosteron. Als er echt sprake is van een testosteron-tekort, dan zijn er ook andere klachten zoals depressie, vermoeidheid en verminderde kracht.

Oorzaken

Iemand met een verminderd libido heeft weinig tot geen behoefte aan seks en heeft weinig seksuele fantasieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben: relatieproblemen, seksuologische oorzaken zoals pijn bij het vrijen , maar ook bijvoorbeeld traumatische seksuele gebeurtenissen, schaamte voor je eigen lichaam, psychische oorzaken zoals een depressie of angststoornis, lichamelijke oorzaken, een te lage concentratie hormonen, bijwerkingen van bepaalde medicatie waaronder antidepressiva, anti-epileptica, antipsychotica, bloeddrukverlagende middelen en hormonen, zoals de anticonceptiepil.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met bovenstaande klachten bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de seksuoloog. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en eventueel samen met je partner kijken hoe je klachten zijn ontstaan, om vervolgens aan de slag te gaan met het herstellen van je seksuele plezier. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen , kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.