Single

De overgang

Wat is het?

De woorden menopauze en overgang worden wel eens door elkaar gehaald. De overgang is de hele periode die je lichaam nodig heeft om van vruchtbaar te veranderen in niet vruchtbaar. Die periode duurt ongeveer 10 jaar. De menopauze is de laatste menstruatie. Jammer genoeg verloopt de overgang bij de meeste vrouwen niet zonder slag of stoot.

Klachten

Veelvoorkomende overgangsklachten zijn opvliegers, stemmingswisselingen of een gebrek aan energie. Ook komen urineverlies en ontlastingsverlies heel vaak voor. Dat komt omdat de productie van bepaalde hormonen minder wordt, waardoor de elasticiteit van het weefsel in je kleine bekken ook minder wordt. De balans en steun in het kleine bekken is dan minder, zo kunnen er klachten ontstaan van verlies.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je klachten hebt rondom de overgang, gaan we samen kijken wat de mogelijke oorzaak kan zijn. De bekkenfysiotherapeut kan je tips en uitleg geven over wat goed is en wat je beter niet kunt doen om de balans in je vagina en de vulva te verbeteren. Ook kijken we naar de functie van je bekkenbodem. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.