Single

Vaginale wind

Wat is het?

Bij een vaginale wind (flatus) ontsnapt er lucht uit je vagina. Dat kan op ieder moment gebeuren. Vaginale winden brengen geen enkel gezondheidsrisico met zich mee. Het gebeurt iedereen en is net zo gênant als je het zelf maakt.

Oorzaken

Veel mensen denken bij vaginale winden vooral aan seks. De reden dat vaginale winden vaak aan seks gekoppeld worden, is simpel. De vagina wordt wat langer door seksuele opwinding en doordat de baarmoeder zich een beetje opricht, ontstaat er een ruimte die zich kan vullen met lucht. Penetratie, zeker op zijn hondjes, pompt lucht naar binnen. Die opgehoopte lucht in de vagina wil er uiteindelijk ook weer uit, zeker als de vaginale spieren zich wat ontspannen. Het gevolg is een vaginale scheet. De vaginale wind heeft niets met de spijsvertering van doen en stinkt dus ook niet.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met vaginale wind bij ons expertisecentrum komt, stellen we met de bekkenfysiotherapeut een behandelplan op. De bekkenfysiotherapeut kan met functionele bekkenechografie inzicht geven in je bekkenbodemfunctie. Wanneer die verstoord is, kunnen we met hulp van de MAPLe. een analyse maken van je bekkenbodem en een behandeling inzetten om je bekkenbodemfunctie te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen. kunnen we voor het beste resultaat ook  andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.