Single

Urineverlies (v)

Wat is het?

Bij urineverlies kun je je plas niet goed ophouden. Verlies je urine bij activiteiten en inspanning, dan heet dat stressincontinentie. Verlies je urine wanneer je ineens sterke aandrang hebt om te plassen en je kunt de plas niet ophouden tot het toilet, dan heet dat urge incontinentie. Een combinatie van beide vormen van urineverlies noemen we gemengde incontinentie. Hoe vaak je urine verliest, kan wisselen van af en toe tot meerdere malen per week of per dag of zelfs ‘s nachts.

Veel vrouwen schamen zich ervoor of zijn bang dat anderen het ruiken. Het kan zijn dat je daardoor mensen gaat vermijden. Je blijft misschien liever thuis, in de buurt van een toilet. Dat is lastig als je naar je werk moet of wilt sporten of als je iets gezelligs wilt doen.

Oorzaken

Een veelvoorkomende oorzaak van urineverlies is een niet goed functionerende bekkenbodem. Je bekkenbodem kan soms enorm belast worden, waardoor de functionaliteit van de spier verandert en je klachten krijgt. Vaak wordt hieraan alleen gedacht bij zwangerschap en bevalling, maar ook wanneer je nooit zwanger bent geweest kun je last hebben van urineverlies. Het draait met de bekkenbodemspier allemaal om balans.

Wanneer de banden en spieren in je onderlichaam slapper worden, kan je baarmoeder of de binnenkant van je vagina uitzakken. Dan werkt de sluitspier van je blaas ook minder goed. Je kunt dan urine verliezen bij inspanning, stressincontinentie. Bij een urineweg- of blaasinfectie kun je ook urineverlies hebben. Wordt deze behandeld, dan zijn de klachten vaak weer over.

Te weinig drinken geeft een geconcentreerde urine, er zit dan verhoudingsgewijs meer afval in je urine. Hierdoor raakt je blaas geïrriteerd en kun je urineverlies krijgen.Wanneer je te weinig drinkt, kan er ook obstipatie ontstaan. Deze ophoping van ontlasting kan druk geven op je bekkenbodem en blaas, waardoor je urine verliest. Chronisch hoesten zet ook druk op je blaas en onderbuikspieren waardoor ongewild urineverlies kan ontstaan.

Sommige medicijnen leiden tot urineverlies. Dat staat dan vermeld in de bijsluiter van het medicijn. Wanneer je blaas geïrriteerd is, bijvoorbeeld door een blaasontsteking of bestraling of je hebt een operatie in het kleine bekken gehad, kan er urge incontinentie ontstaan.

Ouderdom heeft ook invloed op klachten als urineverlies. Door vergeetachtigheid en dementie kun je de controle over je blaas en darmen kwijtraken. Bovendien kunnen vitale lichaamsfuncties verminderen naarmate je ouder wordt. Ziektes als een beroerte, Parkinson, multiple sclerosis, diabetes en dementie kunnen het zenuwstelsel aantasten en daardoor ook de signalen naar de blaas. Door schade aan je hersenen of je ruggenmerg kun je de controle over je blaas of darmen verliezen. Dit kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van urineverlies in ons expertisecentrum komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere kijken naar de bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt. Dit kan met functionele bekkenechografie . We kunnen met de MAPLe kijken naar je bekkenbodemfunctie en je dan oefeningen meegeven. Ook kunnen we samen kijken naar geschikt opvangmateriaal. Het plasdagboek kan ook veel inzicht geven. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.