Single

Ontlastingsverlies

Wat is het?

Ontlastingsverlies is het niet op kunnen houden van je ontlasting. Er zijn verschillende varianten: windjes niet op kunnen houden, veegjes, remsporen of ontlasting in je ondergoed, verlies van harde of zachte ontlasting bij aandrang of zomaar zonder dat je het merkt.

Problemen met je ontlasting kunnen erg vervelend zijn. Bovendien is het niet makkelijk om erover te praten. Toch is er in veel gevallen iets aan te doen. Wat een normale stoelgang is, is moeilijk te zeggen. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang je ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand.

Veel mensen met darmproblemen denken dat er niks aan te doen is. Mensen met ontlastingsverlies proberen vaak hun probleem te verbergen door sociale contacten te vermijden. Ze komen de deur niet of nauwelijks meer uit. Het verlies van waardigheid, samen met het verlies van controle over een lichaamsfunctie, kan leiden tot schaamte, frustratie, boosheid en depressie. Het beïnvloedt direct je dagelijkse leven. Het is dus belangrijk om actie te ondernemen en er iets mee te gaan doen. Durf het aan om erover te praten met onze experts. Blijf er niet mee zitten en kijk eens achterom op het toilet.

Hoe behandelen wij?

Er bestaan veel mogelijke oorzaken voor ontlastingsverlies. Voor een goed beeld van je klachten en de mogelijke oorzaken is het goed om eerst langs te gaan bij je huisarts. Wanneer je met ontlastingsverliesklachten bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de diëtist en de bekkenfysiotherapeut. De diëtist zal samen met je kijken naar je eet- en drinkgewoontes. Ook kunnen we kijken of het spoelen van je darm meer rust geeft in de darm. De bekkenfysiotherapeut kan met functionele bekkenechografie inzicht geven in je bekkenbodemfunctie. Is deze verstoord, dan kunnen we via de MAPLe een analyse maken van je bekkenbodem en een behandeling inzetten om je bekkenbodemfunctie te verbeteren. Ook kunnen we samen kijken naar opvangmateriaal. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.