Single

Verzakking

Wat is het?

Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Dit kan een balgevoel in je vagina geven. Er zijn verschillende soorten verzakkingen. De blaas, de baarmoeder, de top van de vagina of de darm kunnen verzakken. Vaak zijn er meerdere organen tegelijk verzakt. Het bindweefsel en de spieren rond je organen en je bekkenbodem zijn dan niet meer in staat om de organen in je onderbuik op hun plek te houden.

Wanneer de achterkant van je vagina naar beneden is gezakt in het bekken, heet dit een achterwandverzakking. Omdat de endeldarm op een deel van deze achterwand ligt, is de endeldarm ook verzakt. De dunne darm kan ook in deze ruimte zakken. Deze verzakking is vaak zichtbaar of te voelen als een uitpuiling van je vaginawand in de vorm van een ronde bol aan de achterkant van de vagina. Bij een voorwandverzakking is de voorkant van je vagina naar beneden gezakt in het bekken. Omdat je blaas op een deel van deze voorwand rust, is de blaas ook verzakt, vaak in combinatie met de baarmoeder. De verzakking is vaak te zien of te voelen als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

Klachten

Door een verzakking kun je last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kunnen daardoor vervelend zijn. Ook kan het een zeurderig gevoel in je onderbuik geven en uitstralen naar je rug. Vermoeidheid komt regelmatig voor. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger; door rust verminderen ze meestal. Je kunt ook plasklachten hebben, zoals moeite met uitplassen of regelmatig blaasontstekingen. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan. Zwangere vrouwen kunnen ook een verzakkingsgevoel hebben. Ze hebben het gevoel dat hun ongeboren kind al heel laag in het bekken ligt.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met verzakkingsklachten bij ons expertisecentrum komt, gaan we samen met de bekkenfysiotherapeut kijken hoe de verzakking er uitziet. Dit doen we met functionele bekkenechografie . We kijken of je bekkenbodemspier de verzakking kan ondersteunen. Dit checken we zowel liggend als staand. Wanneer je bekkenbodemfunctie belemmerd wordt door de verzakking, kun je het advies krijgen om een ring te laten plaatsen. Dat kan bij de huisarts of gynaecoloog. Verder geeft de bekkenfysiotherapeut je informatie over de beste leefwijze bij een verzakking, zodat je klachten niet verergeren. De bekkenfysiotherapeut kan je ook informatie geven rondom verzakkingsoperaties, zodat je terugkerende verzakkingsklachten kunt voorkomen. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.