Single

Snel klaarkomen

Wat is het?

Hoe snel mannen klaarkomen, verschilt enorm. Snel klaarkomen is pas te vroeg als jij er last van hebt. Met vroeg klaarkomen bedoelen we in minder dan 1 minuut klaarkomen nadat je met de penis de vagina binnen gaat. Je hebt geen controle over het klaarkomen. Het is pas té vroeg als je er last van hebt. Bij anale seks, pijpen of zelfbevrediging kan dit ook zo zijn. Snel klaarkomen kan ook te maken hebben met faalangst.

Oorzaken

Aan het begin van een seksuele relatie, bij de eerste (paar) keer gemeenschap, kun je als man sneller klaarkomen dan wanneer je je partner al langer kent. Door meer vertrouwen en ontspanning kan het in de loop van de tijd wat langer duren. Op oudere leeftijd kan het weer iets korter worden.

Bij mannen met last van vroegtijdige zaadlozingen volgt de ejaculatie meestal vóór of kort na penetratie. Dit kan gebeuren voordat het stadium van orgasme is bereikt. De ejaculatie is dan meestal verzwakt en het orgasme minder. Er kan ook sprake zijn van een te snel bereiken van het orgasme, bijvoorbeeld na langdurige seksuele onthouding. Het snelle klaarkomen komt veel voor, maar is nog omgeven door veel taboe en onbekendheid. Ook in medische kringen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten rondom te snel klaarkomen bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en kijkt eventueel samen met je partner hoe je klacht ontstaan is, om vervolgens aan de slag te gaan met het herstellen van je seksuele plezier. De bekkenfysiotherapeut kan functionele bekkenechografie inzetten om te kijken hoe je bekkenbodemfunctie is, en afhankelijk daarvan besluiten om lokaal de bekkenbodem te gaan oefenen of regionaal de balans van je buik/bekkenregio te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.