Single

Pijn bij het vrijen

Wat is het?

Pijn bij gemeenschap kan zowel voor, tijdens als na de seks voorkomen. Voor geslachtsgemeenschap (neuken) zonder pijn moet je seksueel opgewonden zijn en een ontspannen bekkenbodemspier hebben. Als dit niet zo is, is seks voor een vrouw vaak pijnlijk.

Als het onmogelijk is om iets in je vagina te brengen (een penis, vinger, tampon) terwijl je dat wel wilt, noemen we dat vaginisme of een vaginistische reactie.

Bij oppervlakkige dyspareunie heb je pijn bij het vrijen, vooral bij het binnenkomen van de penis. De pijn, die meestal branderig is, kan gedurende de hele geslachtsgemeenschap blijven bestaan. Ook daarna kun je nog een tijdje pijn hebben. Bij diepe dyspareunie ervaar je de pijn tijdens de geslachtsgemeenschap veel dieper, meestal in je buik.

Provoked Vestibulodynia (PVD), Vulvair Vestibulair Syndroom (VVS) of Focale Vulvitis zijn verschillende termen voor hetzelfde, ze worden vaak door elkaar gebruikt. Het gaat hier om een symptomencomplex met branderige vulvaire pijn, die wordt uitgelokt door het aanraken van je schaamlippen of opening van je vagina, ook wel vestibulum genoemd. Soms kun je daarbij ook een rode huid krijgen. Deze diagnose kunnen we alleen stellen als andere oorzaken, zoals een SOA of een anatomische afwijking, zijn uitgesloten.

Bij Unprovoked Vestibulodynia, kortweg Vulvodynie genoemd, is er sprake van hetzelfde symptomencomplex als bij PVD, maar in dit geval heb je continu pijn. Het dragen van strakke kleding en fietsen kan al heel pijnlijk zijn.

Oorzaken

Veel vrouwen ervaren af en toe pijn bij gemeenschap. Variërend van een branderig gevoel tot een meer diepe pijn in de onderbuik. De oorzaken van pijn bij het vrijen zijn vaak een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Psychische factoren kunnen zijn: een angststoornis, angst voor pijn, seksueel trauma, trauma door een inwendig onderzoek, depressie en verminderde zin in seks (libidoverlies). Mogelijke lichamelijke oorzaken zijn: een SOA , te strakke hechting of littekenweefsel na de zwangerschap, de overgang, een schimmelinfectie, de huidafwijking lichen sclerosus of een verzakking.

Pijn bij het vrijen kan angst uitlokken voor een volgende keer, die angst maakt dat je minder opgewonden wordt en de bekkenbodemspieren aanspant, wat weer de kans op pijn vergroot. Zo kun je in een cirkeltje terechtkomen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van pijn bij het vrijen bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en kijkt eventueel samen met je partner hoe de klachten ontstaan zijn, om vervolgens aan de slag te gaan met het herstellen van je seksuele plezier. De bekkenfysiotherapeut kan functionele bekkenechografie inzetten om te kijken hoe je bekkenbodemfunctie is, en afhankelijk daarvan besluiten om lokaal de bekkenbodem te gaan oefenen of regionaal de balans van je buik/bekkenregio te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.