Single

Brandend gevoel in de vagina

Wat is het?

Een branderig gevoel in je vagina kan een vaginale aandoening zijn, maar kan ook komen door een slechte vaginale hygiëne. Een branderig gevoel in de vagina komt vaak voor bij mensen met een gevoelige huid. De huid wordt rood, gaat jeuken of je krijgt een branderig gevoel na aanraking met bijvoorbeeld een stof waar je gevoelig voor bent.

Oorzaken

Aandoeningen die een branderig gevoel kunnen veroorzaken zijn onder andere een geïrriteerde vagina, vaginale schimmelinfectie, bacteriële vaginose , blaasontsteking, vaginale droogheid, een allergie voor bijvoorbeeld parfum in wasmiddelen en sommige soorten maandverband, of een SOA . Blijf dus altijd alert. Is er een vermoeden dat het branderige gevoel in de vagina komt door een vaginale aandoening, dan is het beter om een afspraak te maken met je huisarts. Een branderig gevoel tijdens het plassen wijst meestal op een SOA of blaasontsteking. Heb je klachten tijdens het vrijen, dan is je vagina misschien niet vochtig genoeg.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van je vagina bij ons expertisecentrum komt, gaan we samen kijken wat de mogelijke oorzaak kan zijn. De bekkenfysiotherapeut kan je tips en uitleg geven over wat goed is en wat je beter niet kunt doen om de balans in je vagina te verbeteren. Ook wordt er gekeken naar de functie van je bekkenbodem. Heb je klachten bij de gemeenschap, dan kan ook de seksuoloog meedenken om die te laten verminderen. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.