Single

Lage rugpijn

Wat is het?

Tijdens de zwangerschap kun je pijnklachten krijgen in je bekken en lage rug. Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. Er zijn grote veranderingen in de belasting van je rug, bekken en bekkenbodemspieren. Het steunweefsel wordt soepeler en daardoor moeten de omliggende spieren harder werken. Ook hormoonwisselingen spelen een rol tijdens de zwangerschap. Je lichaam raakt uit balans waardoor je klachten kunt krijgen.

Klachten

Je kunt pijn hebben bij het lopen, traplopen, omdraaien in bed en zitten, maar ook bij het starten van een beweging, zoals opstaan uit een stoel. Deze pijn wordt startpijn genoemd. De pijnklachten kunnen zich op de volgende plaatsen voordoen: rondom je schaambeen, in je liezen en onderbuik, rondom je heupen, stuitje en de zijkanten en achterkant van je bovenbenen. Pijn en vermoeidheid gaan meestal hand in hand.

Hoe behandelen wij?

Een belangrijk advies bij lage rugpijn is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht. Wanneer je met klachten van lage rugpijn bij ons komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere met je kijken naar de lage rug, bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt. Dit kan met functionele bekkenechografie . Ook kunnen we samen kijken of een bekkenband een optie is om je te ondersteunen. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.