Single

Huidaandoening aan de vulva

Wat is het?

De vulva is het uitwendige gedeelte van je vagina en bestaat uit de huid rond je vagina, de buitenste schaamlippen, de binnenste schaamlippen en de clitoris. Bekende symptomen van vulva-aandoeningen zijn vaginale jeuk, droogheid en branderigheid.
Elke vrouw kan hiermee te maken krijgen.

Oorzaken

Mogelijke onderliggende oorzaken zijn allergieën, schimmelinfecties of SOA’s . De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Het is vaak verstandig om langs je huisarts te gaan voor overleg. Goede verzorging van de vulva is belangrijk om klachten te voorkomen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je klachten hebt aan de vulva, gaan we samen kijken wat de mogelijke oorzaak kan zijn. De bekkenfysiotherapeut kan je tips en uitleg geven over wat goed is en wat je beter niet kunt doen om de balans in je vagina en de vulva te verbeteren. Ook kijken we naar de functie van je bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut kan met functionele bekkenechografie inzicht geven in je bekkenbodemfunctie. Wanneer deze verstoord is, kunnen we met hulp van de MAPLe een analyse maken van je bekkenbodem en een behandeling inzetten om je bekkenbodemfunctie te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.