Single

Moeilijk plassen (v)

Wat is het?

Moeilijk plassen en niet kunnen plassen zijn vervelende problemen waar je je best zorgen over kunt maken. De plas komt niet in een keer of je moet meer moeite doen om te plassen, de plas komt niet vanzelf.

Oorzaken

Sommige plasproblemen zijn het gevolg van een verzakking. Tijdens het plassen ontspannen je bekkenbodemspieren zich, waardoor je blaas samentrekt en leeg kan lopen. Wanneer je blaas verzakt is of naar beneden hangt, kan dit tot plasproblemen leiden. Het is ook mogelijk dat de wand van je blaas minder elastisch of juist te elastisch is geworden. Hierdoor kan je blaas niet makkelijk legen. Ook levert een gespannen bekkenbodem vaak problemen met plassen op. Om je blaas en darmen goed te kunnen legen, is het belangrijk dat je bekkenbodemspieren op tijd ontspannen. Soms is dit moeilijk en spannen de spieren juist aan. De urinebuis vernauwt zich dan en de kringspier rond de anus gaat dicht. Heb je last van verstopping (obstipatie), dan kan de ontlasting ook tegen je plasbuis duwen waardoor het plassen moeizaam gaat.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met plasklachten bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de bekkenfysiotherapeut. Je kunt dan een plasdagboek bijhouden; de bekkenfysiotherapeut kijkt dan samen met jou naar dit dagboek en geeft adviezen over plastechnieken. Om de zenuwen en spieren die bij het legen van je blaas betrokken zijn beter te laten functioneren, kunnen we met biofeedback werken. Een andere optie is elektrostimulatie . Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.