Single

Klachten van aandrang

Wat is het?

In je endeldarm (rectum) wordt je ontlasting opgeslagen totdat die je lichaam verlaat. Je darm wordt afgesloten door de anus. Je hersenen ontvangen een seintje voor ontlediging, waardoor je ‘aandrang’ krijgt om naar het toilet te gaan. Heb je dit gevoel, dan is het belangrijk om naar het toilet te gaan. Deze aandrang komt namelijk niet voor niets. Het is een teken dat je endeldarm vol is, en dat de ontlasting klaar is om je lichaam te verlaten.

Klachten

In je dikke darm wordt vocht aan de ontlasting onttrokken. Stel je toiletbezoek uit, dan blijft de ontlasting langer dan noodzakelijk in je dikke darm. Hierdoor kan er harde, droge ontlasting en verstopping ontstaan. Bij een plotselinge, verhoogde aandrang is het juist vaak moeilijk om je ontlasting op te houden. Lukt het niet om op tijd naar het toilet te gaan, dan verlies je wat ontlasting in je ondergoed. Werkt je bekkenbodem niet voldoende, dan komt de ontlasting te snel naar buiten.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van aandrang bij de ontlasting bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de diëtist en de bekkenfysiotherapeut. De diëtist kijkt samen met jou hoe je je voeding kunt aanpassen, zodat de aandrang bevorderd wordt. De bekkenfysiotherapeut kan met behulp van een rectale ballon en/of de MAPLe beoordelen hoe de functie van je endeldarm en bekkenbodem is. Ook kunnen we bekijken of het spoelen van je darm meer rust geeft in de darm. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.