Single

Terugkerende blaasontsteking (v)

Wat is het?

Een blaasontsteking of urineweginfectie is een infectie van de urinewegen die ontstaat als er teveel bacteriën in je plasbuis en in je blaas terechtkomen. Hierdoor raakt het slijmvlies van je blaas en/of urinebuis ontstoken. Deze klachten kunnen steeds terugkomen. We noemen dat dan een recidiverende urineweginfectie of blaasontsteking (cystitis). Blaasontstekingen kunnen verholpen worden met een antibioticakuur, maar te veel kuren zijn niet goed voor je lichaam. Meestal is niet duidelijk waarom iemand steeds opnieuw een blaasontsteking krijgt.

Soms kan een urineweginfectie overgaan in een nierbekkenontsteking. Dit ontstaat ontstaat meestal door een blaasontsteking die verwaarloosd is. Vanuit je blaas gaan de bacteriën via de urineleiders naar je nieren.

Klachten

Bij een blaasontsteking kun je verschillende klachten hebben. Zo moet je bijvoorbeeld vaker plassen, meestal maar kleine beetjes en je kunt aandrangsklachten hebben, ofwel het gevoel dat je steeds moet plassen. Vaak komen buikpijn en urineverlies voor, en je kunt bloed in je urine hebben. Je urine ruikt vaak ook vies. Bij een blaasontsteking heb je geen koorts, hooguit wat verhoging.

Oorzaken

Als je je blaas niet goed leeg kunt plassen, kunnen bacteriën in het restant urine zich sneller vermenigvuldigen. Oorzaken van niet goed kunnen leegplassen kunnen zijn: een verzakking, een slappe blaasspier en/of niet goed ontspannen van je bekkenbodemspieren tijdens het plassen. Je kunt ook klachten krijgen wanneer je ontlasting moeizaam komt of wanneer je je ontlasting de verkeerde kant op afveegt. Te schoon zijn, ofwel je vulva en vagina wassen met zeep, kan ook problemen opleveren. Vrouwen die seksueel actief zijn, hebben een hogere kans op urineweginfecties. Ook tijdens de overgang kunnen vrouwen gevoeliger zijn voor blaasontstekingen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met terugkerende blaasontstekingsklachten bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut kan samen met jou kijken naar de problemen. Dit doen we op lokaal, regionaal en totaal niveau. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.