“Juiste hulp na gynaecologische operatie”

Na een VUE (vaginale uterus extirpatie) door verzakking en op advies van de gynaecoloog ben ik in behandeling genomen bij Pelvicmotion. Er was mij verteld dat het beter was om na de operatie preventief bekkenbodemoefeningen te doen, om terugkerende klachten te voorkomen. Mijn therapeut legde goed uit waarom er na de operatie een grotere kans was op herhaling van klachten en wat ik beter wel en beter niet kon doen in mijn dagelijkse leven om terugkerende klachten te voorkomen. Ik kreeg meer dan alleen maar oefeningen op. Ik voelde mij op mijn gemak en ben goed begeleid om de gewenste oefeningen te kunnen bereiken. Mijn behandelaar was professioneel, doeltreffend en legde elke keer helder en met geduld uit hoe ik een oefening moest doen.

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Vaak denken patiënten dat ze klaar zijn nadat ze door de gynaecoloog geopereerd zijn. Natuurlijk is de situatie hersteld en heeft de patiënt geen verzakking meer, maar deze kunnen wel weer terugkeren wanneer iemand er niet op gewezen wordt wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld niet juist tilt en beweegt.

Voor de patiënt is het vaak fijn om voor de operatie geïnformeerd te worden over wat ze wel en niet kan doen rondom de operatie. We kijken dan ook hoe de functie is van de bekkenbodem met behulp van de echo. Na de operatie kunnen we dan weer met de echo kijken om te beoordelen of de bekkenbodem functie al verbeterd is.