“Ik had al een paar jaar last van pijn bij het vrijen.”

Ik had al een paar jaar last van pijn bij het vrijen. Zo ben ik uiteindelijk bij Pelvicmotion in behandeling gekomen. In het eerste gesprek kwam ik erachter dat mijn bekkenbodem waarschijnlijk heel erg gespannen is geworden door altijd maar met pijn te vrijen. De echo heeft mij geholpen hier inzicht in te krijgen. Het werd me duidelijk dat mijn verminderde zin in seks ook een belangrijke rol hierin speelde. Vandaar dat ik heel blij was met de gecombineerde behandeling bij de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut. Ik heb heel veel geleerd en kan nu weer genieten van seksualiteit.

Reactie van seksuoloog Hellen Nagel en bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Hellen: "Mevrouw vertelde me dat ze al een paar jaar last had van pijn bij het vrijen en nu er ook helemaal geen meer zin in had. Samen hebben we gekeken wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. Het bleek dat ze al vrij snel in de relatie niet zo veel tijd meer had genomen om goed opgewonden te worden, waardoor er wrijving en dus pijn is ontstaan. Samen met haar partner hebben we gezocht naar nieuwe manieren van vrijen waardoor de opwinding en de zin weer konden terugkomen."

Judith: "De stap om naar een seksuoloog te gaan is soms vrij groot. Eerst eens wat meer informatie helpt dan. We zijn daarom eerst gestart met uitleg over de bekkenregio. Zonder direct inwendig onderzoek te hoeven doen ben ik met functionele bekkenechografie inzicht gaan geven in de bekkenbodemfunctie. Zo kon mevrouw direct zelf zien hoe ze haar bekkenbodem kon aan- en ontspannen. Dit heeft veel inzicht gegeven."