“Herstellen van je onderkantje na de bevalling”

(Antwoord op de stelling op Facebook en/of Instagram: NIET WAAR)

Na mijn eerste bevalling kreeg ik na een paar maanden last van mijn “onderkantje” toen ben ik hulp gaan zoeken en bij Pelvicmotion terecht gekomen. Het bleek dat ik last had van het littekenweefsel ontstaan na de noodzakelijke hechtingen. Ik was 2de graads ingescheurd dan krijgen je bindweefsel en je zenuwen best een optater. Wist ik veel?! Met massage en een daarvoor geschikte gel was het eigenlijk zo verholpen, simpele oplossing voor een echt vervelende klacht! Ik zou iedereen na het krijgen van een kindje willen aanraden om je te laten checken bij een bekkenbodem specialist. Los van dit probleem moesten ook mijn bekkenbodemspieren aansterken, daar werd ik uitermate adequaat bij geholpen bij Pelvicmotion.

Als je zwanger bent staat alles in het teken om toe te werken naar de bevalling. Maar hoe je er fysiek na de bevalling aan toe bent moet je blijkbaar ervaren om daar achter te komen. Wat mij betreft ligt daar nog ruimte voor informatieverschaffing aan zwangere vrouwen! Herstel van je onderkantje, littekens, bloedverlies etc. Meestal blijvende impact op je lichaam, ga er maar aan staan.

P.S. Inmiddels moeder van 2 gezonde jongens en een happy mama!

Reactie van bekkenfysiotherapeut Judith Jesterhoudt

Wanneer iemand naar de bekkenfysiotherapeut gaat, wordt er over het algemeen gedacht dat er geoefend gaat worden. Men denkt dan vaak aan bekkenkantelen, bekkenbodem oefeningen en oefeningen op de bal. Dit is maar een heel klein onderdeel van de bekkenfysiotherapie. Wij proberen relaties te leggen tussen de diverse lichamelijke klachten en geven veel informatie over de gehele bekkenregio in relatie tot het gehele lichaam.

Deze mevrouw had veel behoefte aan informatie over de bekkenregio na zwangerschap. Praktische tips over massage van het litteken, veranderingen van het lichaam rondom zwangerschap. We hebben gebruik gemaakt van de functionele bekkenechografie en de MAPLe om uitleg te geven en inzicht te geven in de bekkenregio en bekkenbodem.