Single

Vaginale droogheid

Wat is het?

Je vagina hoort normaal een beetje vochtig te zijn. Vaginaal vocht is helder, reukloos en een beetje slijmerig. Het vocht wordt gemaakt door de huid aan de binnenkant (het slijmvlies) van je vagina. In geval van vaginale droogheid is je vagina te droog. Dat kan klachten veroorzaken, zoals jeuk en irritatie. Vaginale droogheid komt bij veel vrouwen voor. Toch is het niet iets wat je makkelijk bespreekt. Veel vrouwen blijven dus met pijnlijke en vervelende klachten zitten. Onnodig, want er is iets aan te doen.

Oorzaken

Vaginale droogheid kan ontstaan door hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, na de overgang of door het gebruik van een anticonceptiepil. Andere redenen zijn: een verlaagde weerstand of medicijngebruik. Veel vrouwen maar ook artsen denken nog steeds dat vaginale droogheid de oorzaak is van pijn bij het vrijen. Wat er werkelijk aan de hand is, is dat vrouwen en hun partners vaak niet lang genoeg wachten voordat er gemeenschap plaatsvindt. Dat wil zeggen: ze wachten niet totdat ze echt genoeg opgewonden en dus vochtig zijn en gaan dan te snel over tot penetratie. Het ontstaan van opwindingsvocht is niet afhankelijk van de basisvochtigheid van de vagina, die inderdaad door bovengenoemde factoren verminderd kan zijn. Doordat het vrijen dan pijn gaat doen, kun je in een vicieuze cirkel komen. De volgende keer dat je gaat vrijen, verwacht je pijn en raak je daardoor weer minder gemakkelijk opgewonden, waardoor de vagina niet vochtig wordt. Uit angst voor pijn kun je zelfs onbewust je bekkenbodemspieren aanspannen en dan doet vrijen pijn. Op die manier verergeren de klachten.

Ook allerlei andere oorzaken kunnen infecties, irritatie en vaginale droogheid veroorzaken. Het vaginaal vocht heeft belangrijke functies. Het is een glijmiddel waardoor de vaginawanden soepel over elkaar kunnen glijden als je beweegt, bijvoorbeeld tijdens het lopen of gaan zitten. De hoeveelheid vocht neemt toe bij seksuele opwinding zodat er gemakkelijk iets (vingers, penis, vibrator) in je vagina kan glijden. Het vaginaal vocht speelt ook een belangrijke rol bij het gezond houden van de vagina. Het vocht is een klein beetje zuur, waardoor ziektekiemen (zoals bacteriën en schimmels) geen infectie kunnen veroorzaken. Dit evenwicht kan op verschillende manieren verstoord worden: door je vagina te douchen met een inwendige douche, door je schaamlippen en de opening van de vagina met zeep te wassen, door een schuimbad te nemen, tampons te gebruiken tijdens hele lichte dagen van je menstruatie, door geparfumeerd toiletpapier, inlegkruisjes of maandverband te gebruiken of door te roken.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten door vaginale droogheid bij ons expertisecentrum komt, stellen we samen met de seksuoloog en bekkenfysiotherapeut een behandelplan op. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en eventueel samen met je partner kijken hoe je klachten zijn ontstaan, om vervolgens aan de slag te gaan met het herstellen van je seksuele plezier. De bekkenfysiotherapeut kan functionele bekkenechografie inzetten om te kijken hoe je bekkenbodemfunctie is. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen , kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.