Single

Urineverlies bij vrijen

Wat is het?

Urineverlies (incontinentie) of de angst voor urineverlies kan remmend werken tijdens de seks. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Ze voelen zich vies, minder vrouwelijk, hebben minder plezier in seks, hebben pijn of zijn bang voor nare geurtjes tijdens de seks. Hierdoor vermijden ze seks, raken moeilijker opgewonden en/of hebben minder zin in seks. Praten over incontinentie vinden ze vaak lastig, ook met hun partner. Soms houden ze het zelfs lange tijd verborgen voor de partner. Niet iedereen heeft seksuele klachten bij incontinentie.

Oorzaken

Tijdens de seks (en dan met name penetratie en tijdens het orgasme) span en ontspan je afwisselend je bekkenbodem. Dit kan ervoor zorgen dat je urine verliest. Ook bij een blaasverzakking kunnen er kleine hoeveelheden urine via de plasbuis uit je blaas komen. Hoewel sommige vrouwen urineverlies tijdens de seks niet lastig vinden, is dit toch voor velen een reden om er helemaal van af te zien.

Kom je als vrouw klaar, dan komt je bekkenbodem hevig in beweging. Ook ontstaat er druk in je buik. De bewegingen van je bekkenbodem en buik kunnen leiden tot urineverlies. De reden ligt dan in het niet in balans kunnen brengen van druk in de buik, blaasvulling en beweging van de bekkenbodem. Veel vrouwen houden zich in op het orgasmemoment. En veel vrouwen zijn bang om in bed te plassen. Dit maakt dat er meer spanning ontstaat bij het vrijen.

Er is veel te doen over het vrouwelijke ejaculeren of squirten. Wanneer vrouwen klaarkomen, komt er ook vocht uit de klieren van Skene. Deze klieren zitten tussen je vagina en de urinebuis. Soms worden deze klieren gezien als de vrouwelijke prostaat. Ze kunnen, net als bij de man, ejaculeren. Uit de klieren van Skene komt een druppeltje voorvocht; daarin zit PSA , wat in het mannelijke ejaculaat te vinden in. Dat druppeltje wordt vermengd met urine, daarom wordt dit vaak als vrouwelijk ejaculaat bestempeld. Squirten is dus eigenlijk een combinatie van urine en andere vloeistoffen. Niet elke vrouw is in staat om deze variant van ejaculatie te krijgen, omdat ongeveer de helft van de vrouwen deze klieren niet heeft.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten rondom urineverlies bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en kijkt eventueel samen met je partner hoe je klachten zijn ontstaan, om vervolgens aan de slag te gaan met het herstellen van je seksuele plezier. De bekkenfysiotherapeut kan functionele bekkenechografie inzetten om te kijken hoe je bekkenbodemfunctie is. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.