Single

Diarree

Wat is het?

Diarree is een (water)dunne ontlasting. Als de ontlasting alleen wat minder vast is dan normaal is dat niet direct diarree. Diarree kan plotseling (acuut) ontstaan, maar kan ook chronisch (langdurig) van aard zijn. Sommige mensen hebben diarree terwijl ze in feite last hebben van verstopping. Dit komt omdat de vaste ontlasting ervoor zorgt dat de darmbacteriën de ontlasting laten ‘gisten’. Hierdoor kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting weglopen. We noemen dit ook wel overloopdiarree.

Problemen met je ontlasting kunnen erg vervelend zijn. Bovendien is het niet makkelijk om erover te praten. Toch is er in veel gevallen iets aan te doen. Wat een normale stoelgang is, is moeilijk te zeggen. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand. Veel mensen met darmproblemen denken dat er niks aan te doen is. Durf het aan om erover te praten met onze experts. Blijf er niet mee zitten en kijk eens achterom op het toilet.

Oorzaken

Heel belangrijk voor een goed ontlastingspatroon zijn goede voeding en het gebruik van vezels.

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is je darmwand overgevoelig voor prikkels en reageert hierop met krampen, pijn en een opgeblazen gevoel. De buikpijn gaat vaak samen met verstopping of met diarree. Je ontlastingspatroon kan wisselend zijn, de ene keer is de ontlasting hard en droog en de volgende keer juist weer dun. De oorzaak van PDS is niet bekend. Een vezelarme voeding, te weinig beweging en spanningen kunnen een rol spelen.

Sommige mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. Dit wordt voedselintolerantie genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is lactose-intolerantie. Hierbij zorgt vooral melk voor darmklachten zoals diarree, buikkrampen en buikpijn. Een ander voorbeeld is coeliakie. Dit is een intolerantie voor gluten. Hierbij veroorzaakt voedsel dat gluten bevat een beschadiging van het slijmvlies van je dunne darm. Zo kan diarree ontstaan.

Ook bij darmziekten als Colitis ulcerosa en Crohn komt diarree (in combinatie met PDS) voor.

Hoe behandelen wij?

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor diarree. Voor een goed beeld van je klachten en de mogelijke oorzaken is het goed om eerst langs te gaan bij je huisarts.Wanneer je met klachten van diarree bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de diëtist en de bekkenfysiotherapeut. De diëtist zal samen met je kijken of je voeding aangepast kan worden, zodat je klachten verminderen. Het Fodmap-beperkt dieet kan ook een optie zijn. We kunnen ook kijken of het spoelen van je darm meer rust geeft in de darm. De bekkenfysiotherapeut kan met buikmassage en triggerpoint behandelingen proberen de pijn te beïnvloeden. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.