Single

Erectiestoornis

Wat is het?

Een erectiestoornis (ook wel impotentie, erectieproblemen of erectiele disfuncties genoemd) is het onvermogen om een erectie van je penis te krijgen of te houden, die voldoende is om goede geslachtsgemeenschap te hebben. Niet alle mannen ervaren erectieverlies als een probleem. Bij elke man komt het wel eens voor dat de penis minder stijf wordt of eerder verslapt. Maar het is confronterend als het een structureel probleem wordt en je geen bevredigende seks meer kunt hebben.

Oorzaken

Erectieproblemen kunnen een lichamelijke of psychische oorzaak hebben, of een combinatie van die twee. Op jonge leeftijd spelen psychische invloeden vaak een grotere rol, op latere leeftijd zijn lichamelijke problemen waarschijnlijker. De precieze aard van je problemen kan duidelijkheid geven over de oorzaak. Als je wel ochtenderecties hebt en een erectie kan krijgen bij zelfbevrediging en als de problemen plotseling beginnen, duidt dat op een overwegend psychische oorzaak. Denk aan onzekerheid over seksueel presteren of faalangst. Beginnen de problemen veel geleidelijker en heb je ook geen ochtenderecties én geen erecties tijdens masturbatie, dan ligt een voornamelijk lichamelijke oorzaak meer voor de hand. Bijvoorbeeld een minder goede doorbloeding in je penis (dit kan door hart- en vaatziekten of suikerziekte worden veroorzaakt). Ook prostaataandoeningen, bepaalde medicijnen, een afwijking aan de penis en operaties of radiotherapie in het kleine bekken kunnen leiden tot erectieproblemen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met een erectiestoornis bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut. De seksuoloog werkt aan het vertrouwen in je lichaam en kijkt eventueel samen met je partner hoe de klachten ontstaan zijn,  om daarna te werken aan opnieuw een bevredigende seksleven. De bekkenfysiotherapeut kan functionele bekkenechografie inzetten om te kijken hoe je bekkenbodemfunctie is, en afhankelijk daarvan besluiten om lokaal de bekkenbodem te oefenen of regionaal de balans van je buik/bekkenregio te verbeteren. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.