Single

Blaasontsteking (m)

Wat is het?

Een blaasontsteking of urineweginfectie is een infectie van de urinewegen die ontstaat als er teveel bacteriën in je plasbuis en in je blaas terechtkomen. Hierdoor raakt het slijmvlies van je blaas en/of urinebuis ontstoken. Dit moet altijd goed onderzocht worden door een arts. Ga daarom altijd naar de huisarts als er een vermoeden is van een blaasontsteking.

Oorzaken

Een blaasontsteking kan ontstaan omdat iemand niet goed uit plast. Als je bekkenbodem en de sluitspier van de blaas niet goed kunnen ontspannen, is het lastig om je blaas leeg te krijgen. We spreken dan van een overactieve bekkenbodem. Bij mannen kan een residu ook veroorzaakt worden door een vergrote prostaat. Er blijft een steeds grotere hoeveelheid urine in je blaas achter. De blaas rekt daardoor steeds meer uit. Mannen die veel residu houden na het plassen, moeten soms katheteriseren. Je maakt dan zelf je blaas leeg met hulp van een katheter.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van niet goed uitplassen in combinatie met een blaasontsteking bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de bekkenfysiotherapeut. Je kunt een plasdagboek bijhouden; de bekkenfysiotherapeut kijkt dan samen met jou naar dit dagboek en geeft adviezen over plastechnieken en blaastraining. Met functionele bekkenechografie kunnen we kijken hoe vol je blaas is en of je goed leeg kunt plassen. Om de zenuwen en spieren die bij het legen van je blaas betrokken zijn beter te laten functioneren, kunnen we ook werken met biofeedback. Een andere optie is elektrostimulatie , zodat je beter voelt wanneer je naar de wc moet en je blaas niet te vol wordt. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.