Loading...
Wat is het?

Pijnklachten in je bekken en lage rug kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent en je buik groeit, neemt de druk op je bekken en je onderrug toe. Hierdoor kun je last van pijnklachten krijgen. Tijdens de zwangerschap zijn er grote veranderingen in de belasting van de rug, bekken en bekkenbodemspieren. Het steunweefsel wordt soepeler en daardoor moeten de omliggende spieren harder werken. Ook hormoonwisselingen spelen hierbij een rol tijdens de zwangerschap. Het lichaam raakt uit balans waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Je kunt pijnklachten hebben bij het lopen, traplopen, omdraaien in bed en zitten, maar ook bij het starten van een beweging, bijvoorbeeld wanneer je opstaat uit een stoel. Deze pijn noemen we startpijn. Je kunt pijnklachten hebben op de volgende plekken: rondom je schaambeen, in je liezen en onderbuik, rondom je heupen, je stuitje en de zijkanten en achterkant van je bovenbenen. Pijn en vermoeidheid gaan meestal hand in hand.

Hoe behandelen wij?

Een belangrijk advies bij bekkenpijn is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht. Wanneer je met klachten van bekkenpijn bij ons komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere met je kijken naar de bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt. Dit kan met functionele bekkenechografie [tip text=”een uitwendige echo tegen de schaamlippen aan”][/tip]. Ook kunnen we samen kijken of een bekkenband een optie is om je te ondersteunen. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen [tip text=”klachten binnen andere aandachtsgebieden rondom het bekken”][/tip] kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.