Single

Moeite met toiletgang

Wat is het?

We spreken over moeite met de toiletgang als je ontlasting niet makkelijk gaat, terwijl je ontlasting goed van vorm is. Of je ontlasting komt in kleine hoopjes. Het kan ook zo zijn dat je ontlasting je lichaam niet goed kan verlaten, omdat er iets in de weg zit (Obstructief Defaecatie Syndroom).

Oorzaken

Het kan zijn dat je bekkenbodem een rol speelt bij deze klachten. Ook kan er sprake zijn van een darmverzakking (rectocele). ODS is een verstopping door verslapping van de darmwand. Dit is het gevolg van een verzakking. Het gaat dus niet om een verstopping die het gevolg is van te harde ontlasting of een verstoorde darmwerking.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten rondom een moeilijke toiletgang naar ons expertisecentrum komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere met je kijken naar de bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt (vaak zien we dat dit samengaat). Dit kan met functionele bekkenechografie . Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.