Single

Jeuk

Wat is het?

Veel vrouwen hebben af en toe last van een jeukende vagina of vulva. Dat is bijzonder ongemakkelijk en vervelend. Zeker omdat jeuk vaak een terugkerend probleem is. Er zijn gelukkig een aantal dingen die een geïrriteerde vagina verhelpen, denk aan het dragen van katoenen ondergoed en wassen zonder zeep. Is je vagina of vulva al langer geïrriteerd? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een aandoening of hormonale verandering.

Oorzaken

Soms ligt de oorzaak bij een bepaalde aandoening, maar ook je leefstijl (veel suiker), het materiaal van je kleding of hygiëneproducten kunnen jeuk veroorzaken. Een jeukende vagina op zich is een symptoom, geen aandoening. Het gaat ook vaak gepaard met andere klachten in de schaamstreek. Vaak zijn de schaamlippen rood en gezwollen, je kunt een branderig gevoel en een veranderde vaginale afscheiding hebben en er kan sprake zijn van irritatie of pijn bij het vrijen.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je klachten aan de vulva hebt, gaan we samen kijken wat de mogelijke oorzaak kan zijn. De bekkenfysiotherapeut kan je tips en uitleg geven over wat goed is en wat je beter niet kunt doen om de balans in je vagina en vulva te verbeteren. Ook kijken we naar de functie van je bekkenbodem. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.