Single

Heupklachten

Wat is het?

De heupen zijn samen met de bovenbenen onderdeel van het bekken. Heupklachten kunnen zich uiten als pijn in je liezen en pijn als je op je zij ligt. Iemand met heupdysplasie kan een verminderde stabiliteit in het bekken hebben. Dit kan bekkenbodemklachten geven.

Je kunt pijnklachten hebben bij het lopen, traplopen, omdraaien in bed en zitten, maar ook bij het starten van een beweging, bijvoorbeeld wanneer je opstaat uit een stoel. Dit noemen we startpijn. Je kunt pijn hebben op verschillende plekken: rondom je schaambeen, in je liezen en onderbuik, rondom je heupen, je stuitje en de zijkanten en achterkant van je bovenbenen. Pijn en vermoeidheid gaan meestal hand in hand.

Hoe behandelen wij?

Een belangrijk advies bij heuppijn is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht.
Wanneer je met klachten van heuppijn bij ons komt, zal de bekkenfysiotherapeut onder andere met je kijken naar de bekkenregio, bekkenbodem en of je op andere plekken in je lichaam balansklachten hebt. Dit kan met functionele bekkenechografie . Ook kunnen we samen kijken of een bekkenband een optie is om je te ondersteunen. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.