Single

Aambeien

Wat is het?

Aambeien (hemorroïden) ontstaan door zwelling van het slijmvlies van de anus. Aan de binnenkant van je anus zit een sponsachtig netwerk van aderen. Aambeien zijn dus géén spataderen zoals soms wel wordt gedacht. Iedereen heeft in feite aambeien: het zijn kleine zwellichaampjes (kussentjes) in je endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Als de aderen zwellen en gaan uitstulpen, noemen we dat in de volksmond aambeien.

Oorzaken

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aderen net boven je anus. Deze raken geïrriteerd, zwellen op en rekken uit. De verhoogde druk op de aders kan een gevolg zijn van persen vanwege harde ontlasting en/of ophouden van de ontlasting, of van chronisch hoesten, veel langdurig staan of zwaar tillen en zwangerschap en bevalling.

Klachten

Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit je anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gaan bloeden als je naar het toilet gaat. Er zit dan helderrood bloed op/in de poep of bloed op het papier bij het afvegen. Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden.

Bloed bij je ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies uit de anus kan echter ook komen door andere oorzaken. Ga daarom altijd naar je huisarts als er bloed bij je ontlasting zit.

Hoe behandelen wij?

Wanneer je met klachten van aambeien bij ons expertisecentrum komt, stellen we een behandelplan op met de diëtist en de bekkenfysiotherapeut. Afhankelijk van klachten binnen andere domeinen kunnen we voor het beste resultaat ook  andere zorgdisciplines inzetten. Doe de test en neem eventueel contact op.